На Закарпатті вшанували ліквідаторів ЧАЕС

У п’ятницю, 14 грудня, в облдержадміністрації відбулася зустріч заступника голови обласної адміністрації Михайла Поповича, заступника голови обласної ради Андрія Сербайла з учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

30 листопада 1986 року завершилося будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС. 14 грудня на сторінках газети «Правда» з’явилося повідомлення про прийняття в експлуатацію захисних споруд. Тому саме в цей день в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Учасників зустрічі нагородили відзнаками обласної адміністрації та обласної ради. Зокрема, почесну грамоту обласної державної адміністрації вручили Валентину Алечко, Івану Бадзьо, Семену Баранюку, Василю Бедевельському, Володимиру Климчуку та Володимиру Коломейцеву. Подяку голови обласної адміністрації отримали Василь Беца, Берталон Гомокі, Михайло Гумен та Юрій Могіш.

– Хочу подякувати за самовідданість, жертовність, яку Ви проявили ліквідовуючи наслідки аварії на ЧАЕС. На жаль багатьох героїв-чорнобильців уже немає серед нас, проте пам’ять про їх подвиг житиме вічно, – зазначив під час виступу Михайло Попович.

Відтак, учасники зустрічі обговорили стан та нинішні проблеми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Нині в краї проживає близько 5-ти тисяч громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дві з половиною тисячі – це учасники ліквідації наслідків аварії, 285 – інваліди внаслідок в наслідок аварії, понад тисяча постраждалих дітей.

Цьогоріч використано майже 6 мільйонів гривень з держбюджету на виплати пільг та компенсацій постраждалим закарпатцям. За рахунок коштів з обласного та місцевих бюджетів (147 тисяч гривень) надано матеріальну допомогу 990-та сім’ям чорнобильців.

Прес-центр ОДА