У Мукачівському “Первоцвіті” відбулись Андріївські вечорниці

12 грудня 2012 року напередодні Дня Святого Андрія в НВК «Первоцвіт» відбулися традиційні Андріївські вечорниці.Мета заходу: виховання учнів засобами народознавства, прищеплення любові та поваги до українських народних звичаїв та обрядів, поглиблення знань українського  фольклору, виховання взаємоповаги, колективізму, створення позитивного психологічного мікроклімату від співпраці учнів-батьки-вчителі, знаходити юні таланти та розвивати творчі здібності.

У вечорницях брали участь учні 5-9 класів. Звичайна шкільна рекреація перетворилась у затишну українську світлицю. Діти разом із вчителями, батьками, гостями розмістилися за прибраними в народному стилі столами.

Учні 9 класу зі своїм класним керівником Грималюк І.А. показали уривок з українських вечорниць, учні 8 класу (класний керівник Ярош Н.М.) уривок з обряду «Меланки», учні 7 класу (класний керівник Кривицька C.Ю) – уривок з обряду Щедрування.

Цікаві, веселі ворожіння на щастя та долю для дівчат підготували та провели учениці 8 класу Яцейко Юлія та Луцо Яна. Інсценізацію українських народних пісень «Із сиром пироги» та «Ти до мене не ходи» підготували учні 6 класу (класний керівник Єрахтіна О.В.) та учні 5 класу (класний керівник Гусаріна Н.Г.).

Паном Калитянським на вечорницях був учень 9 класу Мовчан Анатолій. Хлопці витанцьовували на рогачах та коцюбі, а потім верхи на коцюбі їхали кусати Калиту, проте нікому не вдалося її вкусити. Вправно виконував свої обов’язки пан Калитянський, він же і пригостив всіх присутніх калитою.

Під час вечорниць біли проведені конкурси з народознавства, конкур «Коса – дівоча краса», танцювальний конкурс. Українські народні пісні пролунали у виконанні учнів 1-2 класів, 4-6 класів та сюрпризом свята був виступ випускників, а нині учнів  10 класу міських закладів під керівництвом  Фаріон Н.О.

На вечорницях лунали пісні, жарти, сміх, всі учасники та всі Андрії отримали імпровізовані медалі та солодкі подарунки. Приємно, що до нас завітав настоятель церкви Святого Георгія отець Віталій та вчитель-пенсіонер Бойко Г.Т., які разом із членами журі, а саме  директором Бургелою К.М. , заступником директора з навчально – виховної роботи   Гафіч В.Д. та  вчителем математики Литвин Л.А. визначали кращий клас – переможець.

Допомогу у проведені вечорниць, а саме оформлення, слайд-шоу, звукове оформлення  надали педагог-організатор Іпполітова С.В. та вчитель фізичного виховання Давеян М.З., а ведучою на вечорницях була традиційно вчитель світової літератури Приступа О.М.

Джерело:  Колектив НВК “Первоцвіт”