Незаконні продукти на 170 тисяч гривень «не здолали митний бар’єр» у Вилоку

Харчові продукти різного асортименту, вартість яких перевищує у 100 разів дозволену вітчизняним законодавством, та обмежені для ввезення в такій кількості, намагався незаконно перемістити угорець на територію України «зеленим коридором» та й ще без оподаткування.

Повертаючись із Угорщини, 51-річний водій автомобіля “Mercedes Viano” у пункті пропуску «Вилок» обрав спрощену смугу митного контролю. Згідно Митного кодексу України обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що товари, які він переміщує через кордон України, не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження.

Крім цього, громадянин, обираючи «зелений коридор», звільняється від подання письмової митної декларації. Проте не звільняється від обов’язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Під час перевірки іномарки виявлено товари різного асортименту (шампуні, зубні пасти, цукерки, чаї, кава, шоколад, інші харчові продукти та добавки) загальною вартістю майже 171 тис.грн..

Як пояснив громадянин Угорщини, вищевказаний товар він переміщував через кордон на прохання свого співвітчизника та мав доставити в обласний центр Закарпаття. А звідти – експрес-перевізником відправити до столиці, мешканцю Києва.

Тож, за порушення встановленого порядку проходження контролю в зоні спрощеного митного контролю, та виявлення товарів, які перевищують дозволену норму та обмежені для ввезення, відносно угорця складено протокол за ст. 471 МКУ. Незаконний товар вилучено на склад митниці до рішення суду.

Довідково: Згідно п. 1 Постанови Кабміну України від 21 травня 2012 р. N 434 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання» громадяни можуть ввозити на митну територію України харчові продукти для власного споживання на загальну суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу, в таких обсягах: в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, – у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кілограмів, кожного найменування на одну особу.

Згідно п. 2 Постанови під час ввезення громадянами на митну територію України зазначених харчових продуктів здійснюється їх декларування ( усно або письмово за бажанням власника таких продуктів або на вимогу посадової особи митниці).

Вікторія Сенгетовська,прес-секретар Чопської митниці

https://zakarpatpost.net