Меру Ужгорода до вподоби “закриті” міські сесії

В Ужгородській міськраді пояснили, чому жителям міста не слід знаходитися у сесійні залі.

На жаль, в обласному центрі склалася практика, коли під час пленарного засідання депутатів на дверях сесійної зали стоять працівники, котрі фізично не пропускають до залу інших людей, окрім обранців та працівників міськради. Інколи ці працівники конфліктують й з журналістами.

Тож, як правило, зацікавлені люди таки потрапляють до зали, але лише при втручанні депутатів.
У відповіді на інформаційний запит журналістів, міський голова Ужгорода Віктор Погорелов пояснив, чому так склалася ситуація, що не всі ужгородці можуть спокійно перебувати на засіданні обранців.

Міський голова посилається на статтю 38 Регламенту Ужгородської міської ради, котра гласить:

«На засіданнях ради мають право бути присутніми народні депутати України, депутати обласної ради, прокурор міста, керівники правоохоронних органів міста, а також представники преси, телебачення і радіо. При необхідності на засідання ради запрошуються керівники структурних підрозділів міськвиконкому, представники органів виконавчої влади, політичних партій, громадських об’єднань, трудових колективів, члени територіальної громади, а також інші особи в залежності від обговорюваного питання».

Тобто, виходить, «члени територіальної громади», себто – ужгородці, можуть прийти на засідання тих, кого обрали, лише якщо у цьому є необхідність. Правда, у Регламенті не уточняється, як і у чому така «необхідність» виміряється.

Між тим, стаття 46 частина 16 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко гласить: «Сесії ради проводяться гласно. У разі необхідності рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання». Це означає, що будь-який громадянин України має право перебувати у сесійній залі, якщо пленарне засідання не є закритим.

Та, схоже, ні більшість депутатів Ужгородської міськради, ні самого Віктора Погорелова виконання закону та забезпечення відкритості проведення сесій, як бачимо, не хвилює.

http://uzhgorod.in