В Ужгороді засідала Координаційна рада з питань протидії туберкульозу й ВІЛ-інфекції

У понеділок, 17 грудня, відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції.

Цьогоріч Рада зібралася вже вп’яте, але сьогодні відбулося перше засідання в новому складі.

Реорганізація відбулася на виконання Рішення Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Мета – запровадження системи державного централізованого оперативного контролю за виконанням заходів з протидії захворюванню.

Про хід виконання заходів та завдань стосовно протидії поширення ВІЛ в області розповів головний лікар Центру з профілактики боротьби із СНІДом Іван Миронюк:

– Якщо у всіх інших регіонах виділяють три категорії громадян, вразливих до ВІЛ-інфекції, то у нас таких чотири. Четверта – трудові мігранти. Майже половина людей, які інфіковані – це саме ті закарпатці, які виїздять за кордон на заробітки, – зазначив Іван Миронюк.

40% інфікованих жінок – це дружини мігрантів. Здебільшого виявляють захворювання серед людей, що виїздять на заробітки до Росії, північних чи південних регіонів України. За словами головного лікаря Центру з профілактики боротьби із СНІДом, наразі можна говорити про 17 % дорослого населення краю, що виїздять закордон і є найбільш уразливими до захворювання.

У свою чергу координатор з питань співпраці Церкви та медицини Мукачівської Православної Єпархії УПЦ протоієрей Василь Керецман, зазначив, що християнська громада з розумінням ставиться до проблеми та йде на співпрацю з Центром з профілактики боротьби із СНІДом:

– Закарпатцям інколи простіше поспілкуватися із священнослужителем, ніж звернутися у кабінет Довіри. Тому ми проводимо кампанії з розповсюдження інформації стосовно ризиків ВІЛ-інфекції, спілкуємося на цю тему із молоддю у соціальних мережах. Пропагуємо здоровий та християнський спосіб життя через ЗМІ.

На 2013 рік заплановано розробити план дій стосовно інформування населення, проведення семінарів, навчань для більшої обізнаності суспільства про захворювання. Про це  повідомили в прес-центрі Закарпатскьої ОДА.