Захисники архітектурної спадщини Ужгорода написали Погорєлову листа з вимогами

Громадськість міста, збентежена низкою кроків та рішень міської влади, направила міському голові Віктору Погорєлову листа з проханням проголосити 2013 рік – роком відновлення архітектурної спадщини. Раніше, з такою ініціативою активісти вже зверталися до головного архітектора обласного центру Олександра Шеби, втім без підтримки мера такі рішення прийматися не можуть. У листі йдеться про нагальну необхідність всіма можливими засобами припинити руйнування та спотворення історичної частини міста, захаращення його невиправданими МАФами тощо. Небайдужі городяни вимагають окреслити межі охоронної зони в центральній частині міста та встановити правила поводження в охоронній зоні.

«Як би сильно городяни не намагалися вберегти архітектурний спадок, як би фахівці з туризму не старалися зацікавити гостей нашою історією – без співпраці з міською владою ці старання не дадуть великих результатів. Ми вкотре намагаємося відкрити очі на очевидні речі міському голові та депутатам, які не завжди готові ставити інтереси міста вище за свої власні. Видаються дозволи на встановлення будок в історичній зоні, старовинні фасади самовільно та безкарно нищаться дешевими композитними панелями «під мрамор», не вирішується проблема захаращення центру рекламою, не здійснюється кроків по збереженню ліпнини, столярки тощо» – розповіла громадська активістка Вікторія Рижова.

Одним з основних завдань автори листа називають привернення уваги до масштабів і темпів руйнувань багатовікової спадщини Ужгорода та проведення освітньої роботи серед населення, – повідомили організатори.