Закарпатські ковбаси та делікатеси завойовують Україну

Експертна Рада щорічного журналістського рейтингу «Лідер року» відвідала новостворене підприємство з виробництва м’ясо-ковбасних виробів на Мукачівщині.

50 тонн м’ясо-ковбасних виробів – за місяць. Сотні палиць ковбаси, тисячі сосисок та сардельок, рулети та інші смакоти, стелажі, заповнені запашною, неймовірно апетитною бастурмою… Перераховувати можна довго, але факт у тім, що таку неймовірну для кожного шлунка красу вчора споглядали закарпатські мас-медійники і переконувалися, що і наші, закарпатські люди, можуть і вміють створювати нове, виготовляти якісне і при цьому ще й популяризувати рідний край.

Цей понеділок для журналістів-експертів щорічного рейтингу «Лідер року» видався гарячим: спочатку відвідали фермерське господарство «Світ м’яса», а потім навідалися до Бобовищанських підвалів. Але про все по черзі.

До ФГ «Свят м’яса» експерти-журналісти приїхали вперше і були відверто вражені, бо нове підприємство збудоване «з нуля» поблизу села Жуково, що на Мукачівщині, наче зійшло з європейських постерів: неймовірно чисто, продумано та ще й екологічно виважено. Як розповів експертам рейтингу керівник підприємства Віталій Калинич, спочатку м’ясопереробний цех був заснований у 2001 році в с. Бобовище Закарпатської області. Власне так у 2011 році було побудовано сучасний цех з виробництва м’ясо-ковбасних виробів у селі Жуково. «Це в першу чергу дозволило створити процес виробництва, який відповідає сучасним санітарно-гігієнічним нормам та державним стандартам, – розповів керівник підприємства. – Ви самі в цьому можете переконатися, ми дотримуємося всіх санітарних норм, постійно забезпечуємо чистоту обладнання, навіть увійти до цеху працівники не можуть просто так – перед виходом на зміну вони повинні прийняти душ, переодягтися, продезинфікувати руки, взуття – і тільки так через дизбар’єр (сан-пропускник) потрапити до цеху (журналістам довелося це також пройти, – Авт.). Крім того, побудова самого заводу спланована так, що сировина (сире м’ясо) у жодному разі не контактує з готовими виробами – а це одні з основних вимог до безпеки нашої продукції».

Контроль за якістю виробленої продукції, каже В. Калинич, відбувається шляхом відбору «готових виробів» з кожної партії товару. Віталій Євгенович каже, його родина вживає тільки ті ковбасні вироби, які «Світ м’яса» виготовляє, бо в них упевнений: «Якість – це наше обличчя, ми не можемо його втратити, тому постійно працюємо над цим».

Віталій Євгенович розповів експертам, що свинину, яловичину, курятину отримує підприємство нині з Закарпатської області, Львівщини та Івано-Франківщини. В Закарпатській області хотіли б закуповувати більше, та немає потужних виробників, здатних забезпечити безперебійне постачання, а також відповідність сировини всім санітарним нормам. Тим не менше, виготовляють чимало – на сьогодні потужність виробництва сягає 50 тон м’ясо-ковбасних виробів за місяць, та ще й є можливості для розвитку.

Свої вироби – а асортимент їх майже 80 видів! – постачають у низку магазинів Закарпатської області. Оформили три торгові марки «Закарпатські ковбаси», «Світ м’яса» та «Ковбаси Віталія». Доставку товару клієнтам підприємство здійснює власним транспортом. «Причому хочу наголосити, що ми жорстко контролюємо як умови на самому виробництві, так доставку нашого товару (перевозимо у автомобілях зі спеціалізованим холодильним обладнанням, що дає змогу зберегти всі якісні характеристики продукції) до точок продажу і магазинів власної мережі. У останніх також особливо слідкуємо за дотриманням умов зберігання й торгівлі», – уточнив менеджер підприємства з продажу та розвитку власної мережі Олександр Алмашій.

Керівник підприємства Віталій Калинич

До речі, щодо спеціалізованих магазинів, то вже нині закарпатські ковбаси представлені в Ужгороді, Мукачеві, Берегові. А загалом ФГ «Світ м’яса» планує створити власну торговельну мережу з-понад 25-ти магазинів по всій області – щоб контролювати якість на всіх етапах, як вже говорилося, і бути доступнішими до споживачів.

Питали журналісти у виробників, чи мають продукт, який би міг стати візитівкою Закарпаття. «З приводу рецептури, то ми маємо чим похвалитися – асортимент чималий, – розповів Олександр Алмашій. – Загалом орієнтуємося на закарпатські традиції, беремо рецепти старожилів, відтак наш технолог розробляє продукт. Але на цьому не зупиняємося: запрошуємо дегустаторів, збираємо відгуки й лише так запускаємо у виробництво чи відкидаємо той чи інший вид. Маємо й «родзинки», приміром, ковбаса сиро-копчена «Українська» (як наша «пікниця») знайшла багатьох своїх поціновувачів.

До речі, високу якість продукції ФГ «Світ м’яса», а також відповідність підприємства європейським стандартам визнали вже навіть на урядовому рівні: керівнику господарства Віталію Калинічу прем’єр-міністр України Микола Азаров, вручив відзнаку за вагомий внесок у розвиток м’ясо-переробної галузі України – Знак пошани «ГЕТЬМАН ПЕТРО САГАЙДАЧНИЙ».

Галина Солодка

https://zakarpatpost.net