Найближчим часом в Україні може знову подорожчати електрика

Недоотримані прибутки власники енергетичних компаній компенсують коштом підвищення цін для всіх споживачів.

Найближчим часом в Україні може знову подорожчати електрика. Такими наслідками загрожує зупинка феросплавних заводів, йдеться в сюжеті ТСН. Заводи припинили свою роботу з 1 грудня. Так, на величезному Запорізькому феросплавному заводі працює лише одна піч, а у цеху із 350-ти робітників залишилося трохи більше десяти. Усіх інших відправили у вимушені відпустки.

Ті ж, хто залишився, працюють на 2/3 тарифу, розповів горновик Віталий Сожук. Феросплавники зупинили виробництво, бо не можуть платити шалені кошти за електроенергію. Уряд та особисто президент Віктор Янукович кілька разів обіцяли зменшити вартість електрики для металургів до прийнятних 6 центів, але ці доручення блокують чиновники. І що довше, то складніше буде відновити виробництво, кажуть металурги. “Якщо ще рік тому, коли тільки починався простій, ми дві печі могли включати і продовжувати працювати, на сьогодні ми провели обстеження – 2 печі вже включити не можна – це лише капітальний ремонт”, – пояснив заступник голови правління ВАТ “ЗЗФ” Сергій Балашов.

Експерти запевняють, що зупинка Запорізького і Стаханівського феросплавних заводів неминуче призведе до підвищення цін на електрику для всіх інших споживачів. Видобувні та енергетичні підприємства працюють у звичному режимі. Але продавати такі обсяги електроенергії нікому. Якщо раніше два феросплавних заводи щомісяця в сумі платили за неї 120 мільйонів гривень, тепер цих грошей уже недорахуються. Свої збитки бізнесмени компенсуватимуть коштом інших. “Ми тут, вибачте, як жебраки ходимо і говоримо – у нас є 80 мільйонів, ми готові вам заплатити за енергію. Нам говорять – ні, стійте. Нам не потрібні ваші гроші. Тоді вони прийдуть до вас, залізуть у вашу кишеню і заберуть ваші гроші. От і все! Якщо хтось думає, що він викрутиться, то навряд чи. Вам все пояснять: що давно не піднімали, що у нас те і те…

Ви віддасте, ви розрахуєтеся за нас”, – нарікає голова правління Запорізького феросплавного заводу Павло Кравченко. Лише після першої черги скорочень на феросплавному заводі в Запоріжжі за рік ціни на електрику зростали вісім разів. Але рішення президента й Кабміну щодо підтримки електрометалургів чомусь так само блокують на інших рівнях. Хто може безкарно саботувати доручення найвищих посадовців, вголос експерти не називають.

tsn.ua