Питання енергозбереження вивчали на Ужгородщині

На засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Ужгородської районної ради, яке відбулось 18 грудня ц. р. в районній раді зібралися майже всі селищний та сільські голови. Проводив засідання голова координаційної ради Михайло Фединець.

Питання, винесені на розгляд засідання були важливими і викликали зацікавленість та активну участь в обговоренні селищного та сільських голів. З першим питанням про заходи енергоефективності та енергозбереження закладів соціально-культурної сфери виступив Йосип Головач, директор НДІ засобів аналітичної техніки УжНУ. Як підкреслив доповідач, на сьогодні енергозбереження є проблемою № 1.Навів приклад, що з метою енергозбереження студенти УжНУ будуть взимку відпочивати 2-3 місяці. Він ознайомив присутніх з обласною програмою енергозбереження по переходу на альтернативні види палива, розповів про всеукраїнську програму енергозбереження, про енергетичні паспорти підприємств.

Особливу увагу звернув на заміну електроплит у школах та дитячих садочках. Так, із заміною плит у Галоцькій сільській раді, досягнуто 12 тис.грн. економії. Якщо в цілому по всіх об”єктах закладів освіти району провести таку заміну, то за рік буде економія 150-160 тис. грн. Після детального обговорення проблеми, участь в якій взяли Емерих Крицкій, Михайло Лаба, Шандор Молнар Середнянський селищний, Невицький та Галоцький сільські голови, на пропозицію Михайла Фединця голови координаційної ради – в першу чергу необхідно підготувати всі дитсадки району під всеукраїнську програму енергозбереження та енергоефективності.

По другому питанню про програму економічного і соціального розвитку Ужгородського району на 2013 рік виступила Лілія Москалюк, начальник управління економіки райдержадміністрації. В своєму виступі наголосила, що кожна сільська рада на своїх сесіях також повинна приймати разом з бюджетом програму соціально-економічного розвитку. Пропозиції по кожній сільській раді будуть опрацьовані, і на черговій сесії районної ради включені в програму економічного і соціального розвитку району на 2013 рік.

На питаннях бюджету зупинилася Ольга Ящищак, начальник фінансового управління РДА. Вона констатувала, що за підсумками року 11 низових бюджетів буде не виконано, в тому числі і районний бюджет. Найближчим часом буде затверджено міжбюджетні трансферти і доведено до сільських рад. Ольга Володимирівна роз”яснила терміни проведення сесій селищної та сільських рад по прийняттю бюджету та відповіла на запитання.

По наступному питанню про транскордонне співробітництво органів місцевого самоврядування Ужгородського району виступив Михайло Фединець. Мова йшла про розвиток транскордонного співробництва, заключення договорів про співпрацю між селами, сільськими радами, містами сусідніх держав. Адже в такому союзі можна більш успішно вирішувати питання екології, водопостачання, енергозбереження через виграш різноманітних грантів. Частково сільські голови вже заключили такі договори і добре працюють в цьому напрямку. Але для більш успішної роботи голова ради запропонував узагальнити цю роботу, і активніше заключати договори про співробітництво. Районна рада вже має хороші напрацювання з цього питання з Ярославським повітом (Польща). Адже напередодні було підписано договір про співпрацю.

В заключному слові Михайло Фединець звернувся до представників громад активніше звертатися до районної ради з різних проблемних питань: чи то про роботу депутата районної ради на виборчому окрузі, чи з питань освіти, медицини, земельних питаннях. Адже районна рада, як виборчий орган може звертатися за допомогою у вищестоящі органи. Одним з таких невирішених питань – є роздержавлення земель колишніх радгоспів. Вже на засіданні координаційної ради 4 сільські ради погодили звернутися в Міністерство агрополітики про вирішення цього питання. Зацікавлено йшла розмова про вилучення таких земель,що не використовуються через суди.

Відчути себе господарями на своїй землі, робити для цього все можливе , тоді і виборці відчують, що їхні проблеми вирішуються, що про них дбають народні обранці – саме це стало лейтмотивом звернення голови координаційної ради Михайла Фединця до зібрання.

Організаційний відділ Ужгородської райради