Закарпатські депутати пропонують відкрити 6 нових міжнародних пунктів пропуску

На сьогодні на закарпатській ділянці державного кордону діє 19 пунктів пропуску.

 

Враховуючи те, що Закарпатська область є багатонаціональним регіоном України, який межує на заході з чотирма країнами Європейського Союзу, питання розбудови, збільшення пунктів пропуску через Державний кордон України має надзвичайно актуальне значення для налагодження транскордонного співробітництва, розвитку міжнародних гуманітарних контактів, економічної співпраці не тільки для Закарпаття, а й всієї України. Їх розбудова служить також задоволенню національно-культурних потреб національних меншин, які проживають на території області вздовж цього кордону.

На сьогодні на закарпатській ділянці державного кордону діє 19 пунктів пропуску. Однак цього недостатньо. Так, на ділянці українсько-румунського кордону протяжністю 250 кілометрів діють лише два пункти пропуску – «Дяково – Хелмеу» та «Солотвино – Сигеті Мармаціей», а на ділянці українсько-польського кордону нема жодного. Це стримує розвиток туризму, знижує можливості доступу зарубіжних туристів до важливих культурних, природних та туристично-рекреаційних об’єктів Закарпатської і сусідніх областей України.

Зокрема громадськість та депутати місцевих рад неодноразово порушували питання про відкриття пунктів пропуску поблизу села Яблунівка Хустського та с. Ділове Рахівського району, де у свій час уже було сполучення між населеними пунктами, які тепер знаходяться по обидва боки кордону і населення яких має між собою родинні зв’язки.

З огляду на реалізацію міжнародного проекту «Карпатський туристичний шлях», який передбачає створення своєрідного туристичного кільця через регіони України, Словаччини, Польщі, Румунії та Угорщини, надзвичайно важливим є відкриття пунктів пропуску «Забрідь – Уліч» на ділянці українсько-словацького та «Лубня-Волосате» українсько-польського кордону, а також пунктів пропуску «Велика Паладь – Кішпаладь», «Саловка- Епертешке», «Гетень-Тисокеречень» та «Дийда –Берегдаровку» на українсько-угорському кордоні.

У зв’язку з цим депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути на міжурядових комісіях питання про відкриття зазначених пунктів пропуску та переглянути міжнародні угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядами Румунії, Словаччини, Польщі та Угорщини з цього питання.

Прес-служба облради

 http://zakarpat-rada.gov.ua