На Закарпатті румунській, угорській та русинській мовам надали статусу регіональних

Рішення Закарпатської облради щодо надання румунській, угорській та русинській мовам статусу регіональної носить суто рекомендаційний характер і ні до чого не зобов’язує місцевих чиновників. Про це у повідомив депутат Закарпатської облради від Партії регіонів Іван Качур.
“В законі чітко все вказано. Це питання суто сільської, селищної, міської рад у випадку, якщо на території проживає 10% відповідної національної меншини, яка використовує мову тої чи іншої нацменшини”, – пояснив він.

Депутат підкреслив, що рішення облради ні до чого не призводить, оскільки має на меті лише проінформувати населення, що на цій чи іншій території проживає певна кількість нацменшин.

“Це питання було прийнято в тому плані, що було зафіксовано, що є такий закон, і треба проінформувати населення про проживаючі там нацменшини. В облраді і прозвучало, що однією з найбільш поширених мов нацменшин у регіоні є угорська і румунська. Тобто, у рішенні облради нічого особливого немає”, – запевнив він.

Качур також підкреслив, що приймати подібні рішення щодо надання мовам статусу регіональної не в компетенції обласної ради.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чому за це питання взялися тільки зараз, хоча закон “Про засади мовної державної політики” було прийнято ще влітку, він наголосив:

“Я не можу це пояснити. Звернулися певні угорські політичні сили, обласна рада відреагувала і все. Це рішення нічого за собою не тягне”.

Нагадаємо, що Закарпатська обласна рада на сесії в п’ятницю ухвалила рішення про надання статусу регіональної угорській, румунській та русинській мовам.

78 голосами “за” Закарпатська облрада ухвалила рішення, яким рекомендувала органам місцевого самоврядування вжити заходів для реалізації положень закону України “Про засади державної мовної політики”.

У рішенні йдеться, що на території окремих адміністративно-територіальних одиниць (сіл, селищ і міст) Закарпаття поширеними є як регіональні угорська, русинська та румунська мови.

Олеся ДУБОВИК

http://gazeta.ua