На Закарпатті цьогоріч конфліктів на національному ґрунті не зафіксовано

Про це під час брифінгу, у середу, 26 грудня, повідомив начальник відділу національностей та релігій Закарпатської обласної державної адміністрації Юрій Гузинець. 

За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року у Закарпатській області проживають представники понад 100 національностей. 80,5 % – українці, також велика частка  угорців, румун, росіян, словаків, ромів.

Щороку в області проводяться обласні фестивалі культур та мистецтва національних меншин. Працює Центр культур національних меншин Закарпаття. Із 499 бібліотек області 112 діють саме у місцях компактного проживання національних меншин. Із 476 клубних закладів, 94 – в місцях проживання національних меншин. Тут діють 455 колективів художньої самодіяльності.

Також в області споруджено і встановлено понад 70 пам’ятників та пам’ятних знаків на честь діячів культури і важливих історичних подій національних спільнот.

Окрім україномовних, діє 116 загальноосвітніх навчальних та 93 дошкільні заклади, у яких навчання та виховання здійснюється мовами національних меншин.

Як розповів Юрій Гузинець, наступного року закарпатців чекає всеукраїнський перепис населення.

– Перепис 2013 року для нас, як для багатонаціональної області – дуже важливий. Тому ми у роботі з представниками національних меншин звернули увагу на інформування населення про сам факт перепису.

Посадовець висловив сподівання, що перепис наступного року буде максимально об’єктивним. У 2001 році ромське населення Закарпаття не було паспортизоване, наразі практично всі представники цієї національності отримали документи, – повыдомили  в прес-центрі Закарпатської ОДА.