Закарпатська прокуратура взялася за питання пенсійного забезпечення

З питань пенсійного забезпечення органами прокуратури області упродовж 2012-го року порушено 6 кримінальних справ, які скеровано до суду. За результатами розгляду 78 документів реагування до відповідальності притягнуто 25 посадових осіб, у тому числі 16 посадовців органів контролю, та відшкодовано понад 3,5 млн. грн.

Пріоритетним напрямом наглядової діяльності і надалі залишається соціальний захист пільгових категорій громадян, зокрема, забезпечення своєчасної сплати внесків до Пенсійного фонду України.

Упродовж року при здійсненні наглядової діяльності з цих питань виявлялися випадки ухилення суб’єктами господарювання від сплати страхових внесків.

Реагуючи на ці порушення, прокурорами міст Мукачева, Ужгорода, Тячівського району та Хустським міжрайонним порушено 6 кримінальних справ.

Перевірками повноти вжитих заходів органами Пенсійного фонду України в області виявлено порушення ними вимог законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення та соціальне страхування в частині забезпечення своєчасності та повноти збору надходжень від сплати страхових внесків та єдиного внеску.

Зокрема, проведеними перевірками з цих питань більшістю прокурорів встановлено, що територіальними управліннями Фонду не в повній мірі вживаються заходи до погашення наявного боргу, у зв’язку з чим останній продовжує зростати.

Реагуючи на виявлені порушення, начальникам управлінь внесено 14 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальностіпритягнуто 16 винних службових осіб.

Про це  повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області.