На Закарпатті відсоток заповідності становить 14%

Нещодавно Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області організовано засідання Координаційної ради з виконання положень Карпатської конвенції. На ньому підбито підсумки роботи та перспективи подальшого розвитку природно-заповідної справи в області.

У своїй доповіді заступник голови Координаційної ради, начальник держуправління Андрій Погорєлов зауважив, що завдяки вжитим заходам відсоток заповідності області становить 13,9 %, відтак область посідає 5 місце в Україні за відсотком заповідності.

У частині розвитку природно-заповідної справи та екомережі за сприяння облдержадміністрації у 2012 році створено нові об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення: ландшафтний заказник “Остра” (20 га) в Ужгородському районі на землях Кам’яницької сільської ради та лісовий заказник “Привододільний” на площі 722,0 га на території Воловецького району у лісфонді ДП “Воловецьке ЛГ”.

Протягом 2012 року адміністраціями національних природних парків “Синевир” та “Ужанський” підготовлено матеріали з розширення власних територій. Мінприроди України погоджено розширення території Ужанського НПП на площу 12462,0 га з вилученням площі від землекористувачів.

Обласне управління лісового та мисливського господарства звернулося до Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва з пропозицією розробки наукового обґрунтування щодо розширення території НПП “Зачарований край”.

На виконання спільного наказу Мінприроди України та Держкомлісгоспу України “Про затвердження Плану дій щодо збереження бурого ведмедя у фауні України” держуправлінням протягом 2012 р. продовжувалось узагальнення даних моніторингу та заходів лісокористувачів щодо збереження його популяції. На даний час на території області налічується 169 особин бурого ведмедя.

У 2012 році науковцями НПП “Синевир” проведено науково-дослідні роботи і обліковано та виявлено на території парку до 2000 га букових пралісів.

Члени Координаційної ради прийняли ряд рішень, які будуть реалізовані протягом наступного року.

Міністерство екології та природних ресурсів України