Словаки та угорці їдуть за покупками в Ужгород

Закупитися харчами та подарунками до Нового року. Із такою метою до Закарпаття їдуть мешканці прикордонних районів Словаччини та Угорщини.

В Україні вони купують переважно цукерки, газовані напої та спортивний одяг. На ринки Ужгорода – навіть спеціальні шопінг-тури влаштовують. Передноворічний бум продажів – зафіксували кореспонденти “Інтера”.

Цей автобус приїхав до Ужгорода аж зі словацького міста Свидник – за сто двадцять кілометрів від обласного центру Закарпаття. Це спеціальний рейс, який привозить закордонних покупців на місцеві ринки.

Світлана Церульова їздить у шопінг-тури до Закарпаття двічі на рік. Цього разу з собою взяла доньку і зятя. Родина підрахувала – на покупках зекономили майже триста п’ятдесят євро.

В основному іноземці скуповуються на ринках. Шопінг-тури стали популярними років п’ять тому. Продавці вже й мову встигли вивчити.

Оля Ремінчук, продавець на ринку:

– І угорці, і словаки приїжджають. Спілкуємося з ними за пару років навчилася по словацький говорити, розумію їхню мову, кажу кулько, кильо, пул кіло-кіло.

Не зупиняють іноземців навіть черги на кордоні. Час очікування перед святами – збільшується.

Марек Кубецький, Собранце:

– Зараз, через свята, на кордоні треба чекати трохи довше, буває, до трьох годин. Але я все одно їжджу заправлятися в Ужгород, – у нас літр бензину коштує десь приблизно двадцять гривень.

Віктор Пулик, заступник начальника митного поста “Ужгород”:

– В кінці року приблизно десь на 30 процентів спостерігається збільшення перетину кордону транспортними засобами на минулому тижні за робочу зімну перетинало триста п’ятдесят, от а зараз за нічну 500 одиниць транспортного засобу.

Скільки вдається заробити закарпатцям на шопінг-турах іноземців, спеціально ніхто не підраховував. Та, за спостереженнями митників, тільки цукерок перед святами словаки вивозять більше ста кілограмів у день.

podrobnosti.ua