В Іршаві сталася трагедія через самовільно встановлений газовий котел

Днями завершила свою роботу комісія з розслідування технічних причин групового нещасного випадку зі смертельними наслідками, пов’язаного з використанням газу в побуті, що стався 17 грудня минулого року у приватному житловому будинку на вул. Залізничній в Іршаві.

Нагадаємо, що внаслідок отруєння чадним газом загинуло троє людей, у т.ч. чотиримісячна дитина, ще  четверо осіб у важкому стані змушені тривалий час знаходитися під ретельним наглядом медиків на лікарняних ліжках…

Як повідомив голова комісії, начальник державної інспекції нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області Віталій ЛЯХОВИЧ, аварію з такими  страшними наслідками викликав цілий ряд як технічних, так і організаційних причин. До технічних причин члени комісії віднесли накопичення у будинку продуктів згорання природного газу через експлуатацію самовільно влаштованого двоконтурного газового котла; відсутність димового каналу; несправність автоматики безпеки (відсутність датчика тяги);  відсутність достатнього повітрообміну  (відсутність вентиляційного каналу).

Особливої уваги заслуговують організаційні причини аварії. Так,  констатувала комісія, злощасний двоконтурний газовий котел свого часу мешканці будинку влаштували самовільно, порушивши при цьому низку вимог «Правил безпеки систем газопостачання України».

З іншого боку, чому подібне самоуправство, як і грубі порушення у  ході експлуатації опалювального пристрою, що і призвели врешті-решт до групового нещасного випадку з фатальними наслідками (див. вищеназвані п. п. 2-4  технічних причин аварії – авт.) не припинили працівники Іршавської філії ПАТ «Закарпатгаз» під час планово-технічних обслуговувань системи газопостачання будинку, які, судячи з представлених документів, проводилися ними регулярно і своєчасно?

Чи не тому, що подібні заходи, на жаль, виконуються «газовиками» переважно …  заочно, як кажуть, на папері? В акті розслідування відповідь на поставлене запитання комісія сформулювала наступним чином: «старший майстер служби будинкових мереж Іршавської філії ПАТ «Закарпатгаз» не забезпечив своєчасне, якісне у повному обсязі планово-технічне обслуговування внутрішньо будинкової системи газопостачання будинку;  начальник та головний інженер Іршавської філії  ПАТ «Закарпатгаз» не забезпечили проведення планово-технічного обслуговування внутрішньо будинкової системи газопостачання будинку згідно із встановленою періодичністю». Своїми діями (бездіяльністю?) службовці порушили вимоги не лише названих вище «Правил безпеки…», а й «Положення про технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення». Вказано також на незабезпечення контролю за дотриманням працівниками ПАТ «Закарпатгаз» вимог «Правил безпеки систем газопостачання України» з боку головного інженера товариства.

Члени комісії також розробили комплекс заходів, які необхідно втілити в життя керівникам ПАТ «Закарпатгаз» для  запобігання подібним трагедіям у майбутньому. Матеріали розслідування направлено в органи прокуратури.

Про це  повідомили в Держгірпромнагляді у закарпатській області.