Безвізовий режим з Євросоюзом Україна очікує в 2015 році

Мова йде тільки про скасування короткострокових віз, які потрібні для турпоїздки, відрядження або поїздки в гості.

Видання нагадує, що фракції Ради (Партії Регіонів, “Батьківщина” і “УДАР”) у п’ятницю 11 січня домовилися про загальну деклараціїю з приводу європейського курсу. Прем’єр Микола Азаров вирішив присвятити євроінтеграції частину вихідного дня, після чого повідомив в “Фейсбуці”, що провів з віце-прем’єрами та міністрами нараду з виконання плану дій з ЄС і вирішив взяти на себе координацію дій влади в цьому питанні.

На 25 лютого запланований саміт Україна-ЄС. Як відомо, підписання договору про асоціацію і зону вільної торгівлі обіцяють не раніше листопада цього року. А в лютому, за словами екс-міністра закордонних справ Петра Порошенка, “Україна повинна отримати рішення про завершення першого етапу безвізового режиму”. Джерело видання в структурах Євросоюзу не підтвердив і не спростував можливість завершення першого етапу 25 лютого.

Проте підтвердив слова Порошенка про те, що це означає: завершення першого етапу не означає, що українців відразу ж почнуть пускати в ЄС туристами без віз. Це означає, що Україна привела свої закони у відповідність з вимогами плану дій щодо надання безвізового режиму, а на другому етапі місія ЄС буде перевіряти, як на практиці виконуються ці вимоги.

До речі, Молдова вже знаходиться на другому етапі і, за словами голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, може отримати скасування віз в 2014 році. Для України чіткі терміни поки не називалися, але, за словами джерела, в разі переходу нашої країни на другий етап на найближчому саміті мова може йти про 2015 рік. До речі, і для Молдови, і для нас мова йде тільки про скасування короткострокових віз, які потрібні для турпоїздки, відрядження або поїздки в гості; скасування тривалих віз, необхідних для навчання або роботи в Євросоюзі, навіть не обговорюється.

У плані дій, отриманий Україною в 2010 році, 60 вимог, і більшість з них направлені на те, щоб без віз в Європу по наших паспортах їздили тільки громадяни України. Для цього, зокрема, вводяться біометричні паспорти, має бути створено агентство з боротьби з корупцією (у тому числі при видачі паспортів), упорядковується законодавство з міграції, слід посилити контроль на кордонах і т.д. Також від України вимагають посилити боротьбу з оргзлочинністю, скасувати реєстрацію громадян та іноземців за місцем проживання і забезпечити можливість відвідування паспортних столів інвалідами.

Екс-глава СБУ, член парламентського комітету у закордонних справах від “УДАРу” Валентин Наливайченко вважає реальним завершення першого етапу плану безвізового режиму вже в лютому, а саме скасування віз вважає можливим раніше 2015 року: “Ми можемо це зробити в найближчому майбутньому, не озираючись на Молдову. Кажу це як людина, яка у 2005 як заступник міністра закордонних справ парафувала угоду про спрощення візового режиму для України. У нас вже діє безвізовий режим для дипломатичних паспортів і ми маємо можливість зробити його для всіх громадян. Наше деяке відставання від Молдови було пов’язано з невиконанням урядом окремих процедур по біометричним паспортам і прикордонному контролю. Але зараз ці процедури виконані”.

tsn.ua