На Закарпатті після сходження снігової лавини загинув киянин

За життя його напарника-сноубордиста наразі борються лікарі. Так, двадцяти п’яти-річного полтавця, якому вдалося вижити під сніговою лавиною, доправили до Обласної клінічної лікарні, що в Ужгороді.

Чоловік категорично заборонив розголошувати його діагноз. Відомо лише, що у нього травмовані ноги. За словами рятувальників, про це він сам, одразу після трагедії, написав у СМС-повідомленні другові, з’ясували журналісти ТСН. У повідомленні йшлося про те, що чоловіка завалило снігом, і у нього зламані ноги. Саме завдяки цій СМСці й розпочалися пошуки.

Травмованого полтавця знайшли через добу. Його напарнику, який теж опинився під завалами, вижити не вдалося. Як з’ясувалося, чоловіки каталися на сноубордах і прокладали так звані “чорні траси” – екстремальні маршрути не узгоджені з працівниками рятувально-пошукових пунктів. “За тими донесеннями що надійшли від наших підрозділів, цю лавину спричинили безумовно самі люди, які підрізали певні маси снігу, що накопичились, але які просто так би не зійшли.

Саме таке провокування таких лавин досить часто і служить основною причиною загибелі людей”, – розповів директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. Варто також зазначити, що в горах вже четверту добу тривають пошуки двадцяти три-річного громадянина Чехії. Він заблукав у горах на Воловеччині ще 10-го січня. Про свою мандрівку відповідні служби також не повідомив.

“У лавино небезпечний період завжди закриваються маршрути туристичні, тому я, користуючись нагодою, хотів би звернутись до громадян, до відпочивальників, які проводять відпочинок в горах, що якщо є якісь попередження, то будь ласка не випробовуйте свою долю”, – закликав заступник директора Департаменту управління рятувальними силами МНС Микола Чечоткін. Тим часом, у Карпатах іще впродовж двох днів буде небезпечно: лютуватиме хурделиця і сходитимуть лавини. Тож, рятувальники наполегливо радять утриматися від походів у гори.

tsn.ua