“Короля” злочинного світу Діда Хасана у Москві застрелив кілер

Аслана Усояна, відомого у кримінальних колах країн колишнього Радянського союзу як Дід Хасан, убили в Москві. Інформація про це спочатку з’явилася в російських ЗМІ, потім її підтвердили в МВС РФ.

Раніше джерело в силових структурах повідомило “Інтерфаксу”, що Усоян убитий на Поварській вулиці. За інформацією джерела, авторитета розстріляли близько 14:30 на виході з ресторану “Каретний двір”.

Інше джерело повідомило, що невідомий стріляв зі снайперської гвинтівки з оптичним прицілом в Усояна, коли той вийшов з ресторану.

У МВС повідомили, що Усоян помер від ран у лікарні. Зараз на місці події працює слідчо-оперативна група, що встановлює всі обставини.

Усояна намагалися вбити неодноразово, останнього разу у вересні 2010 року. Тоді напад стався, коли Дід Хасан у супроводі охоронця припаркував машину біля під’їзду свого будинку на Тверській. Коли Усоян і його охоронець входили в під’їзд, в них кілька разів вистрілили з снайперської гвинтівки. Обидва були госпіталізовано з вогнепальними пораненнями.

Аслан Усоян народився в Тбілісі 27 лютого 1937. Він був одним з найбільш відомих і впливових в Росії “злодіїв у законі”. Діда Хасану підкорялися багато кавказьких ОЗУ на території РФ, особливо на Уралі і півдні країни.

Сильним був його вплив у Москві, Санкт-Петербурзі, у центральних регіонах Росії та деяких країнах ближнього і далекого зарубіжжя. За деяким даними, в 2006 році між Усояном і ще одним не менш відомим “кримінальним авторитетом” Таріелом Оніані по кличці Таро виник конфлікт через розділу кримінальних сфер впливу. Усоян був близький з іншим відомим “кримінальним авторитетом” – В’ячеславом Иваньковим на прізвисько Япончик.

В останнього стріляли 9 жовтня 2009 року на виході зі столичного кафе. Через деякий час Япончик помер у лікарні. Прибуток угрупованню Діда Хасана приносили незаконний гральний бізнес, оборот наркотиків і зброї, видобування природних ресурсів. В 2010 році Дід Хасан був затриманий у Києві, депортований в Москву, але там його відпустили.

http://tsn.ua