Сьогодні закарпатці святкують другий Святий Вечір або «бабин вечір»

18 січня віруючі святкують другий Святий Вечір. Цього дня люди дотримуються суворого посту — нічого не їдять. Аж коли зійде вечірня зоря, тоді можна сідати вечеряти, але й тоді на стіл подаються тільки пісні страви: смажена риба, гречані млинці, вареники з капустою, узвар і кутя.

Цикл різдвяних свят завершує 19 січня Богоявлення Господнє чи Водохреща. Однак йому передував 18 січня ще бабин вечір.

Закарпатський етнограф та дослідник Юрій Чорі розповідає, що бабиним вечір називається тому, що пов’язаний із ворожінням та гаданням. А цим займалися переважно баби в селі, які мали досвід. Після Водохреща наставали «м’ясниці» – період, коли вже можна було влаштовувати весілля (після Покрова і до цього свята робити це заборонялося, оскільки був передріздвяний піст). Недарма ж казали: Водощі ведуть сватів у гості. Тому на бабин вечір дівчатам ворожили на легіня чи баяли (приговорювали). Щось на зразок: «така би сь мила, як Отче наш».

А от ворожили в різний спосіб – зв»язували у вузлик щось із речей дівчини і хлопця, що їй подобався, аби міцно один одного трималися. Чи ловили рибу, сушили, розповідає пан Чорі, далі дівчина прикладала тарань до серця і приговорювала. Опісля рибу в подрібненому вигляді слід було підкинути милому в їжу.

До речі, якщо на щедрий вечір (13 січня) страви були м’ясними, то на бабин вечір їжа, як і на святвечір, має бути пісна. Колядувати й віншувати на це свято вже дозволялося й дівчатам.

19 січня, на Богоявлення, каже дослідник, відкривалися небеса, а тому можна було тримати зв’язок із душами померлих. Найпоширеніша традиція на празник – освячення води, яка не псується впродовж року. У річці чи водоймі прорубували ополонку у вигляді хреста, де зазвичай купаються чоловіки. Дівчата теж це практикували, але ближче до вечора, щоб здоров»я на наступний рік набратися.

До речі, у цей день із водойм виходить всяка нечисть. Тому за тиждень до Водохреща заборонялося навіть прати в річці одяг.хлопці щедрують виключно під вікнами дівчат на порі, а якщо домівку з незаміжньою дівчиною обминули, це натяк на те, що їй ще зарано дівувати, вона ще мала.

http://chas-z.com.ua