Закарпатські лікарі очікують у лютому три штами грипу

Два штами грипу А і один В. Серед них: давній знайомий – пандемічний, «свинячий грип» H1N1 та новий H3N2 – Вікторія. Саме через нього днями оголошено надзвичайний стан в Бостоні та Нью- Йорку.

А поки що грип Закарпаття грип оминає. За словами епідеміологів в області спостерігаються тільки випадки захворюваня на гострі вірусні інфекції.

ВІКТОРІЯ ТИМЧИК – лікар-епідеміолог ДУ «Закарпатский обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» зауважила, що минулого тижня епідситуація в області залишалсь спокійною: «Захворюваність на ГРВІ відповідає традиційним сезонним значенням – 22,6 на 10 тис. населення, що значно нижче епідпорогу (33,2 на 10 тис.). За тиждень зареєстровано 2789 випадків звернень громадян в заклади охорони здоров’я області з приводу захворювань ГРВІ. Більше половини всіх захворілих (58,2 %) – діти до 17 років». Також епідеміолог зазначила, що з початку епідсезону в області проведено 4595 щеплень проти грипу.

На сьогодні вірус грипу в області не виявлено. За даними вірусологічної лабораторії, в області підтверджена циркуляція вірусів парагрипу та РС-вірусів.

Медики зазначають, що найменш захищені перед грипом діти та люди з ослабленим імунітетом. Вірус дає ускладнення на дихальну систему, загострює хронічні захворювання. При перших же ознаках захворювання (підвищена температура, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах) потрібно викликати лікаря. Самолікування чи відтермінування консультації медиків може призвести до важких ускладнень як у дітей, так і у дорослих. Це: запальні процеси ЛОР-органів, бронхів та легенів, гнійно-запальні ураження мозкових оболонок – менінгіти та енцефаліти.

Завідуюча педіатричного відділення поліклініки дитячої лікарні м.Ужгорода ЛЮДМИЛА ФОГЕЛЬ наголосила, що особливої уваги потребують діти дошкільного та молодшого шкільного віку. При перших ознаках небезпечного ускладнення: дуже висока температура, блювота, порушення свідомості, надмірна сонливість чи збудженість, затруденість дихання або біль у грудній клітці – негайно викликати «швидку».

Також лікар наголосила на неприпустимості відвідання дитячих та навчальних закладів дітьми, які вже мають перші ознаки простудного захворювання. Звичайний насморк сьогодні у однієї дитини, призводить до ланцюгової реакції і через день-другий хворіє половина всіх учнів. А дитина, що захворіла першою має ускладнення, які доводиться лікувати тижнями.

Наостанок лікар резюмувала, що дотримання рекомендацій лікарів щодо профілактики вірусних захворювань дозволить не тільки захистити дитину і всю родину від небезпечної інфекції, але й мінімізувати її наслідки у разі, якщо підступний вірус таки не оминув вас.

https://zakarpatpost.net