Газета “НЕДІЛЯ” серед переможців журналістської премії імені Йосипа Терелі

Урочиста церемонія нагородження премією Йосипа Терелі відбулася у резиденції Мукачівських єпископів в Ужгороді за участі Преосвященного владики Мілана, єпископа Мукачівського, який очолює комісію із присудження премії, та Преосвященного владики Ніла, нещодавно висвяченого помічного єпископа.

Розпочав зустріч із крайовими журналістами Преосвященний владика Мілан з підсумків року, що минув. Із представленого ювілейного 40-го випуску циркуляру, який служить для офіційного інформування священиків про внутрішні справи єпархії, єпископ озвучив певні цифри. Так, в минулому році владика, з Божої ласки, освятив 16 церков, з яких 14 − нові. Також у 2012 році освячено декілька хрестів, престолів, розписів, 5 парафіяльних будинків тощо.

Ще за минулий рік єпархія збагатилася на 12 новоієреїв. Загалом же, протягом 10 років свого єпископського служіння владика Мілан висвятив, крім монахів, 156 єпархіальних священників. 12 з них працює за кордоном – в Америці, Італії, Польщі, Угорщині, Словаччині. А всього за межами Мукачівської греко-католицької єпархії служить 21 священник.

Однак найбільш важливою та урочистою подією владика Мілан вважає призначення та свячення помічного владики Ніла, на Архієрейську хіротонію якого прибуло понад 20 єпископів з України та закордоння, численні священики, чернецтво та миряни.

Після урочистого представлення та привітання з новосіллям (адже саме того дня владика оселився в резиденції єпископів) новопризначений помічний єпископ Ніл розповів трішки про себе.

Щодо цьогорічних переможців премії ім. Й. Терелі, то першим лауреатом визначено Надію Вишневську за публікацію “Скоринова бівлія”, яку й було нагороджено дипломом I-го ступеню.

Ольга Стефанець отримує нагороду за інтерв’ю «Владика Мілан: «Про церкву держава, на жаль, починає згадувати, коли потрібно заручитися її підтримкою»

Премію II-го ступеню за інтерв’ю у газеті “НЕДІЛЯ” «Владика Мілан: «Про церкву держава, на жаль, починає згадувати, коли потрібно заручитися її підтримкою» вручено Ользі Стефанець.

А от премією III-го ступеню відзначено Тетяну Літераті за публікацію «Дід Мороз – персонаж вигаданий».

Також низку журналістів нагороджено заохочувальними архієрейськими грамотами, а саме: Олександра Гавроша, Оксану Чужу, Оксану Штефаньо, Наталію Каралкіну, Іннесу Манзулич.
Ще управління Мукачівської єпархії архієрейськими грамотами відзначило Вікторію Петішко (за цикл радіопередач та за активну позицію у висвітленні духовного життя краю) та колектив телеканалу “М-Студіо” (за прямі трансляції та серію випусків про життя Мукачівської греко-католицької єпархії).

Підсумовуючи вручення, владика Мілан зізнався, що перечитує пресу регулярно і зауважує, що на теми церковного життя чи, ширше, християнські, морально-етичні теми пишуть переважно журналісти-жінки. Щодо змісту піднятих і висвітлених проблем, багато чого владику справді зацікавлює, але й багато чого вельми дивує.

Як анонс на цій зустрічі прозвучала інформація, що найближчим часом з нагоди відзначення 170-річчя з дня смерті відомого історика і священика Михайла Лучкая відбудеться наукова конференція, ініційована Мукачівською єпархією. Також єпархія засновує спеціальну премію ім. М. Лучкая для спеціалістів-істориків і краєзнавців, котрі популяризують історію Церкви і краю. Цьогоріч вперше її отримає Людвіг Філіп.

http://mgce.uz.ua