Реформи «по-ващуківськи»: стипендію зрізати, басейн закрити

От тільки ніби заспокоїлися серця небайдужих до життя та долі найстарішого вузу Закарпаття, як розгорівся новий скандал.

Як стало відомо цими днями, студентських колах захвилювалися: після завершення сесії в УжНУ несподівано підвищили середній бал. І тепер далеко не всі ті, хто розраховував мати стипендію у цьому семестрі, будуть її мати.

За словами самих студентів, вони неодноразово зверталися до своїх деканатів з приводу цього питання, і відповідь була незмінною: все залишається так, як і було раніше.

Як розповів нашому журналісту студент-першокурсник, у фойє гуртожитку ще з початку семестру висіла велика таблиця, згідно з даними якої «п’ятірка перекриває трійку».
— Нескладно підрахувати, що коли на сесії 4 іспити, а в тебе одна «трійка», одна «п’ятірка», решта – щонайменше «четвірки», то середня оцінка виходить «4». Отже, стипендія має бути. Зараз однокурсники кажуть, що така система більше не діє. «Трійка» виключає наявність стипендії, — розповідає першокурсник.

Загалом дані від різних осіб, які мають те чи інше відношення до вишу, суттєво різняться одні від одних. Дехто стверджує, що середній бал залишився на тому самому рівні — 4.0. Однак прийшла вказівка (!) скоротити кількість студентів, які отримують стипендії, мовляв, забагато таких, які добре вчаться. Тому довелося зменшувати число стипендіатів за принципом наявності «трійки» у заліковій книжці: якщо у студента 1-4 курсу їх є дві, а в студента 5 курсу — хоча б одна, стипендії не буде.

Тобто, на одних факультетах пішли таким шляхом, а на інших таки підвищили середній бал. За нашою інформацією, на фізичному факультеті показник змінився з 4,0 на 4,2,– на географічному та економічному — 4,5, на факультеті суспільних наук — 4,6.

Зменшення кількості студентів зі стипендією цілком вписується у програму економії університетських коштів нового ректора УжНУ Федора Ващука. Скорочення навчального семестру, збільшення канікул з метою економії на опаленні закладу — це далеко не межа. Це навіть не вершина айсбергу. Зекономити Ващук хоче на студентах, забираючи у них гроші, які вони заслужили і чесно заробили. Та і це ще не все.

Як розповів нам один із працівників університету, який забажав залишитися інкогніто, побоюючись можливого тиску з боку керівництва вузу, під «роздачу» потрапив і університетський басейн. Схоже, він більше не працює. Нібито в цілях економії, там почали на ніч відключати гарячу воду. Коли зранку туди приходили відвідувачі, вода у басейні була холодною, відповідно, плавати було абсолютно некомфортно і холодно. Діти, які там займалися, почали застуджуватися, і батьки перестали їх приводити. А тепер «Буревісник» припинив свою роботу взагалі.

Яку ж мету переслідує ректор, закриваючи новенький, відремонтований басейн?

— Мушу зізнатися, що ситуація в університеті дуже змінилася за останні кілька місяців. Якщо на початку семестру педколектив був налаштований позитивно, спостерігаючи за позитивними змінами у закладі, то після обрання Федора Ващука ректором, все змінилося за один день. Нинішній ректор до і після призначення — це ніби різні люди. Політика у нього дуже жорстка. А страждати будуть від неї і студенти, і викладачі, — відзначив працівник вузу.

Що буде з УжНУ далі? На які ще радикальні кроки зважиться новий ректор? Очевидно, Ващук здатен на більше. Бо ж навряд чи він відклав на задню поличку і забув про своє бажання стати керівником одного величезного вищого навчального закладу, об’єднавши під однією назвою два вузи — УжНУ і ЗакДУ.

Новини Закарпаття