Закарпаття: Прокуратура перевіряє законність нарахування стипендій в УжНУ

Прокуратурою Закарпатської області проводиться перевірка щодо законності нарахування стипендій студентам Ужгородського державного університету.

Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-службі прокуратура Закарпатської області.

Перевірку призначено прокурором Закарпатської області і для перевірки фактів, викладених у статті «В УжНУ стипендії отримуватимуть за «громадську активність» в через комісію» розміщеному на сайті Закарпаття онлайн.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, з цього ж приводу до прокурора Закарпаття звернувся також народний депутат України, голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення діяльності податкових органів Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, очільник Всеукраїнської молодіжної громадськоїа організації “Молоді регіони” Андрій Пінчук

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, ректор УжНУ Федір Ващук, затіяв зміни, в результаті яких отримання стипендій стане залежним від рівня лояльності до керівництва вузу та політичної сили, яку він представляє. Відповідно, в стипедії призначатимуть засновані Ф. Ващуком так звані стипендійні комісії при факультетах та інститутах УжНУ, і замість чіткої і прозорої схеми призначення студентських “зарплат” все віддається в руки окремих, лояльних до керівництва вузу осіб, які керуватимуться в цьому випадку 11-ма пунктами, серед яких – участь у громадському житті.

Крім того, як з’ясувало Закарпаття онлайн, всупереч чинному законодавству Ф.Ващук своїм наказом запровадив в УжНУ так звану “Сесію довіри”, відповідно до якої ряд студентів-“пільговиків” не здавали сесію, а отримували оцінки за “громадську діяльність”, а викладач зобов’язаний був погодитися з так званим “громадським рейтинговим контролем” та виставити пропоновану, як сказано в наказі, “представниками органів студентського самоврядування (староста, колектив студентської групи)” оцінку та записати її у залікову книжку та екзаменаційну відомість