Закарпатські угорці переїжджати до Угорщини не збираються – там затяжна криза

Чимало закарпатців, в першу чергу місцевих угорців, вже скористалися змінами у законодавстві сусідньої країни та отримали угорське громадянство. Однак лише одиниці зробили це заради переїзду на постійне місце проживання у цю європейську країну. Більшість з них планує залишатися вдома.

«Питання про переїзд до Угорщини у нашій родині навіть не піднімалося, – каже Анна, мешканка села на Берегівщині, де мешкають переважно угорці за національністю. – Та й з нашого села практично ніхто не виїхав. Ті, що хотіли – зробили це у більш важкі часи, у 1990-ті. Який смисл їхати? Нас там ніхто не чекає, роботи немає, а зарплати не надто великі. Звісно жити і в Україні дуже важко. Однак тут наш дім, огород, родина. Це наша земля, а вдома і стіни допомагають…»

Анна важко працює на одному з підприємств Берегова, отримує зарплату 1500 гривень. Аби прогодувати сім’ю, дітей і онуків, змушена ще підпрацьовувати, також вирощує овочі та фрукти на власному обійсті, тримає курей.

«Звісно, якби нам надали житло в Угорщині, роботу, пристойну зарплату – ми б іще подумали, – каже 50-річна жінка. – Однак їм самим зараз несолодко. Живуть, можливо, трохи краще за нас. Однак так само – від зарплати до зарплати. То навіщо нам рватися туди, де не набагато краще?»

Нездорова ситуація

Голова угорської психіатричної асоціації Пал Лехоцкі нещодавно повідомив, що одна третина угорського населення страждає від депресивних станів, а близько семи відсотків – перебуває у стані важкої депресії. Пов’язують це з кризовими явищами як в економіці країни, так і в суспільстві.

Сьогоднішній рівень життя в Угорщині не влаштовує більшу частину її мешканців. Цим досить вміло користуються опоненти – опозиція. Зокрема, соціалісти, які критикують уряд за всіма статтями. Днями голова соцпартії Угорщини Томаш Катона заявив, що економічні показники Угорщини дуже погані, економіка країни – в занепаді, а реальна заробітна платня стрімко зменшується.

Звісно, через рік – нові вибори в парламент Угорщини. На подібні заяви можна особливо і не звертати уваги. Однак факт залишається фактом – Угорщина нині не найпривабливіша країна для проживання в Європі. Звідти втікають молоді фахівці (в тому числі лікарі та вчителі), економічна криза триває, навантаження на держбюджет зростають, а уряд лише годує люд своїми ефемерними обіцянками. Ситуація дуже нагадує Україну…

До того ж Томаш Катона вміло оперує цифрами, які не брешуть – лише за минулий рік приватний сектор втратив 36 тисяч робочих місць, а рівень безробіття серед молоді до 25 років складає близько 30 відсотків.
Інфляція особливо вплинула на продукти харчування, ціни на які стрибнули вгору, а споживання паде. Уряд підняв ставку ПДВ і скоротив пільги для малозабезпечених, – однак це ще погрішило ситуацію. Соціалісти навіть розкритикували 10-відсоткове скорочення плати за комунальні послуги. Бо рішення уряду насправді нічого не змінило у житті простих угорців…
Ілюзія щастя

«Це ілюзія щастя, – розповідає Іренке, колишня закарпатка, яка вже понад десять років живе в Угорщині. – По телевізору нам розповідають одне, обіцяють, що ось-ось Угорщина подолає кризу, і дуже хочеться цьому вірити. Однак як підеш у магазин, підрахуєш гроші, і все розвіюється як дим – обіцянкам уряду вже ніхто не вірить. Більшість зароблених коштів пересічні угорці витрачають саме на їжу та на оплату комунальних послуг. Більшість має кредити, як і наша родина. Літній відпочинок для нас став небаченою розкішшю. Найкраще, що можемо собі дозволити – під час відпуски поїхати до батьків на Закарпаття. Тут справді сервіс ще не на високому рівні, однак іншого відпочинку дозволити собі не можемо».

Згідно з останнім дослідженням Eurostat, більше третини угорців (31%) – перебувають під ризиком бідності. І це значно вище середнього показника по Євросоюзу. Про бідність в Угорщині заявляє і ООН. Зокрема було зроблено висновок, що кожна третя дитина мешкає у сім’ї, де не вистачає всього необхідного, в тому числі регулярного харчування або доступу до навчання. За словами представника фонду допомоги дітям ООН в Угорщині Томаша Бабеля, мова найчастіше йде про родини, де батьки мають низьку кваліфікацію. Зокрема це стосується родин іммігрантів та матерів-одиначок.

Однак деякі угорці вважають, що ці показники – не зовсім правдиві. «Я не думаю, що в нас настільки все погано, – каже Агота, яка мешкає у передмісті Будапешту. – Діти у нормальних сім’ях отримують все необхідне. Батьки якщо і не жирують, але будуть намагатися, аби їхнє чадо отримувало все належне, в тому числі і навчання. Цілком можливо у статистику потрапляють цигани, які постійно скаржаться на життя, але нічого змінювати у своєму житті не бажають. В нас нерідко можна побачити на вулиці картину, коли батьки разом з неповнолітніми дітьми починають копирсатися у баках для сміття. Питати їх про школу – марна справа. У нашому селі просто стало страшно жити. Вони все крадуть – навіть овочі з огороду! Не чула, аби хтось з них хотів йти працювати…»

На цих негативних почуттях пересічних угорців грають і деякі політичні партії. Мова йде в першу чергу про «Йоббік». У своєму новорічному інтерв’ю інформаційному агентству MTI лідер цієї радикал-націоналістичної партії Габор Вона звинуватив правлячу партію ФІДЕС та соціалістів в тому, що їх постійно зображують як «нацистів та екстремістів».

В рік, коли починається передвиборча кампанія, Габор Вона зазначив, що потрібно створювати нові робочі місця та мати сильну жандармерію, в жодному разі не продавати землю іноземцям. Звернув увагу на потребу нової стратегії у сфері охорони здоров’я, а також розкритикував потуги уряду щодо вирішення питання «угорсько-циганського співіснування».

Скільки заробляють пересічні угорці?

У жовтні 2012 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю телеканалу Pannon заявив, що економіка Угорщини прогресує і у найближчій перспективі (рік чи два) досягне суттєвих досягнень. Він пообіцяв, що а країна зуміє вирватися з кризи. Зокрема підтвердив обіцянку уряду створити один мільйон робочих місць. А перед тим Орбан заявив в інтерв’ю американській Wall Street Journal, що Угорщина може вижити і без вливання МВФ. Оскільки в країні є власна правильна економічна політика. Однак винна загальна криза в країнах ЄС…
«Угорщина не багата країна, середня заробітна плата складає 700 євро на місяць, а середняпенсія 260 – 270 євро», – сказав у інтерв’ю Віктор Орбан.

«Це брехня, – вважає Пал з маленького села Саболч-Сатмарської області. – Потрібно розрізняти поняття брутто – це гроші на папері. Офіційно в Угорщині мінімальна зарплата (брутто) складає 93.000 форинтів (це приблизно 300 євро). Дуже багато людей, в першу чергу, робітників отримує як раз саме таку зарплату. А тепер, якщо зняти з цієї суми всі податки, то на руки вийде трохи більше 70.000 форинтів. На такі гроші сьогодні прожити та прогодувати сім’ю в Угорщині практично нереально. Нічого дивного, що молодь їде з цієї країни геть. А також фахівці – і цей процес не зупинити».

Як інформує «Радіо Свобода» – за офіціальною статистикою, на 10 мільйонів населення Угорщини робочих рук всього 2 мільйони. А доходи 1,8 млн. не дотягують навіть до рівня мінімальної зарплати в 93 тисяч форинтів. Однак те, що уряд підняв мінімальну зарплату – особливо ситуацію не виправило. Навпаки, економісти вважають, що це стало значним навантаженням для бізнесу – малих підприємств, які ледве дихали. Тому багато з них змушені були закритися.

Розповідає Іштван, водій вантажівки:

– У мене зарплата (брутто) близько 210.000 форинтів (це з преміальними), а чистими, на руки я отримую лише 150.000. У знайомих робітників на виробництві приблизна така ж зарплата. Мабуть для дослідження взяли зарплати менеджерів середньої ланки в топових фірмах, а на виробництві – бригадирів та начальників цехів.
У свою чергу газета Magyar Nemzet повідомила, що уряд Угорщини планує «заморозити» й підняття щомісячних соціальних виплат. Опозиція цей законопроект теж розкритикувала. «Скорочення основних соціальних виплат стане «загрозливим для життя», – каже представник соціалістів Лайош Корож. Він зазначив, що мінімальна пенсія нині складає всього 28 500 форинтів (100 євро) на місяць, а підтримка сиріт ще менша – 24 500 форинтів. І ці виплати не збільшувалися вже два роки. Нині соціальна допомога в Угорщині не перевищує 42 000 форинтів, а безробітні отримують 22 800 форинтів в місяць. «Це принизливо маленька сума», – констатує Лайош Корож.

Бюджетники планують загально-угорський страйк

Тим часом в Угорщині планують розпочати страйк вчителі. Профспілки протестують проти планів уряду відкласти підвищення заробітної плати вчителів аж до січня 2014 року. Угорським педагогам останній раз підвищували зарплату 9 років тому. Навіть педагоги із значним професійним стажем отримують близько 214 тисячфоринтів, початківці – значно менше. Також існує затримка з виплатами декретних, так званих «оздоровчих» та талонів на їжу, що обумовлено законодавством. Цікаво також, що державний центр Klebelsberg, який керує 1300 школам в Угорщині, нещодавно прийняв постанову, в якій заборонив директорам шкіл спілкуватися з пресою та розповідати про проблеми.

Минулого року свого добилися медики – їм вперше за 10 років підняли зарплату. Сталося це під тиском профспілок, які також планували загальний страйк. Нині в Угорщині хронічно не вистачає медсестер, а випускники медичних вузів намагаються відшукати роботу за кордоном. Зокрема 2500 лікарів-інтернів подали заяви про звільнення саме через низьку зарплату. А з 68 тисяч лікарів – 90 відсотків отримувало на руки менше 300 євро.

Уряд обіцяв виділити на підвищення зарплат медикам 30 млрд. форинтів (приблизно 100 мільйонівєвро). Гроші вирішили закласти у податок на продукти, що мають підвищений склад солі, цукру та жирів. Мова йде про чіпси, газовані напої, фаст-фуд. Аби знайти гроші також мають провести реорганізацію медичних закладів, тобто їх скорочення.

За словами Золтана Балога, голови спілки лікарів Угорщини, підвищення зарплати лише тимчасово зупинить міграцію інтернів за кордон. Молоді лікарі все-одно не зможуть заповнити 6.000 вакансій у сфері медицини Угорщини.

Угорське громадянство за 250.000 євро

Сьогодні основна надія в Угорщини – на нові кредити від МВФ. Хоча уряд намагається якось піднімати економіку власними зусиллями. Наприклад, у грудні 2012 року парламент Угорщини прийняв поправку до закону про надання постійного місця проживання для іноземних інвесторів. Для цього бізнесменам потрібно буде викупити угорські державні облігації на суму 250.000 євро.

«Бути громадянином країни с таким податковим законодавством – дуже сумнівне задоволення, – резюмують самі угорці. – Адже навіть сусідня Словенія виглядає у цьому плані набагато привабливіше для грошовитих іноземних інвесторів».

Тим паче Угорщина опустилася з 48 на 60-е місце у рейтингу конкурентоздатності, складеним Всесвітнім економічним форумом. За цими даними найбільш проблематичним фактором для ведення бізнесу в Угорщині є «політична нестабільність», а також доступ до фінансування, податкове законодавство і урядова бюрократія. В свою чергу уряд, тобто представники ФІДЕС звинувачують у всьому корупцію, яка склалася в країні ще за минулого уряду (нині Угорщина знаходиться на 46 місці за рівнем корупції у рейтингу міжнародноїорганізації Transparency International).

Ще ця поправка також досить дивно виглядає у світлі іншого закону – про спрощену процедуру надання громадянства Угорщини, якою скористалися вже сотні тисяч громадян інших країн, в тому числі жителів Закарпаття.

Однак, як вже зазначалося, бажаючих виїхати на ПМП із України в Угорщину не так вже і багато. Угорське громадянство – лише шанс безперешкодно подорожувати за кордон, в тому числі для дрібних бізнесменів. Полегшить «другий паспорт» і придбання автомобіля в Угорщині, однак для користування ним на території України.

В цьому контексті досить дивним є і повідомлення угорського уряду про організацію та підтримку нового фонду «Друзі Угорщини», завдання якого – згуртувати угорську діаспору за кордоном. Зокрема міністр економіки Угорщини Дьордь Матолчі пообіцяв виділити з бюджету країни близько 3,2 млрд. форинтів ( 15 млн. доларів) для створення такого фонду.

Отже, можливо щось з цього перепаде і закарпатським угорцям. Вдома їм все-таки теж не легко, але краще, ніж на чужині. Бо там, в Угорщині, до приїжджих ставляться упереджено. Навіть до представників діаспори, яких за звичкою називають «оросами» – тобто руськими.

2013 рік буде непростим для Угорщини. Попереду – знову вибори. Якщо партія ФІДЕС програє, то влада знову повернеться до соціалістів. Отримати чимало місць у парламенті та, можливо, навіть очолити уряд сподівається і партія «Йоббік». А це навряд чи принесе спокій та стабільність в життя пересічних громадян…

Підготував Міклош Секереш, для http://www.mukachevo.net