Для ведення незалежної професійної діяльності потрібно зареєструватися!

Фізичні особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, повинні зареєструвати таку діяльність у відповідному уповноваженому органі та отримати свідоцтво про реєстрацію чи інший документ (дозвіл, сертифікат тощо), що підтверджує право на ведення такої діяльності.

Протягом 10 календарних днів після реєстрації фізична особа зобов’язана стати на облік в органі ДПС. Для цього необхідно подати заяву та документи до органу державної податкової служби за місцем свого постійного проживання особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу. Взяття на облік здійснюється органом податкової служби не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття заяви.

Відповідно до п. 178.2 ст. 178 Податкового кодексу України, доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставкою 15 % бази оподаткування, а в разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 % суми перевищення.

Нагадаємо, що незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, ведеться відповідно до вимог статті 65 Розділу ІІ «Адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів)» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Прес-служба ДПС України

https://zakarpatpost.net