Хоспіс у Виноградові відкриють наступного року?

Стартував міжнародний проект по транскордонній співпраці в сфері інституційного розвитку соціальних відносин між Виноградівським районом та м. Санок Підкарпатського воєводства (Польща).

Нещодавно у Винноградовівідбулась перша міжнародна робоча зустріч. ЇЇ учасниками були – головний партнер – КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини», перший партнер – товариство допомоги Св. Альберта (м. Санок, Польща), другий партнер – Виноградівська районна рада, а також управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, Виноградівська РДА, відділ охорони здоров’я РДА, Виноградівська районна лікарня, комплексна служба паліативної допомоги, управління праці та соціального захисту населення, приватне підприємство «Аудит» (м. Мукачево) і технічні експерти.

– Українська сторона, яка є аплікантом цього проекту, з 1 січня 2013 року розпочала реалізацію великої грантової угоди (біля мільйона євро), – говорить президент польського товариства ім. Святого брата Альберта Аліція Коціловська. – Проект направлений на покращення якості життя пацієнтів, які потребують паліативної допомоги. Кошти, отримані від європейської унії, – велика допомога, але вам важливо використати досвід польської сторони, позаяк ми багато років працюємо у цій благородній галузі і разом з українцями радо розпочинаємо співпрацю. Також беремо на себе тверду гарантію – готувати медичний персонал на базі свого хоспісу. Професійна підготовка медперсоналу розпочнеться вже у березні – три групи по 5 чоловік відправлятимуться до Польщі, де отримають закордонний медичний вишкіл.

Це перший проект такого масштабу, тож, звісно, виникатимуть проблеми. З цією метою до складу робочої групи взяли команду міжнародних експертів, які надаватимуть технічну, правову та юридичну допомогу. Загальна тривалість проекту окреслена на 22 місяці і вже у жовтні 2014 року планується урочисте відкриття хоспісу у Виноградові.

Валерія Каналош, “Новини Виноградівщини”