Більш ніж 18 тисяч закарпатців хворіють на рак

За офіційною статистикою МОЗ, кожен 50-й українець живе з діагнозом «онко». Рак займає друге місце серед причин смертності після серцево-судинних захворювань. За останнє десятиліття в Україні спостерігається зростання онкологічних хвороб. Кількість первинних хворих на злоякісні новоутворення – майже 160 тисяч осіб. Щоденно в країні виникає 442 нових випадки раку, або 18 – щогодини!

На сьогодні в Україні проживає понад 1 млн людей, які в різний час перенесли онкологічне захворювання. Щороку в Україні від раку помирає майже 90 тис. українців, з яких третина – особи працездатного віку.

Про сучасні методики діагностики і лікування, а також про ситуацію з онкзахворюваністю в області розповів на прес-конференції присвяченій Всесвітньому Дня боротьби з раком, головний лікар Закарпатського обласного онкодиспансеру Андрій РУСИН.

Щорічно в краї близько у 3,5 тисяч пацієнтів діагностують рак. Загальна ж кількість онкохворих в області – 18,5 тисяч. Майже кожен четвертий-п»ятий випадок виявлено у занедбаній стадії хвороби, коли досягнути позитивного ефекту в лікуванні вкрай важко, а подекуди вже й неможливо. Головна причина – легковажне ставлення до власного здоров»я, відтак – несвоєчасне звернення за медичною допомогою та ігнорування профілактичними оглядами.

У структурі захворюваності у жінок переважають рак молочної залози, шкіри та матки. Чоловіки найчастіше хворіють на рак легенів, передміхурової залози, шкіри та органів травлення.
Андрій РУСИН наголосив на необхідності обов»язкового профогляду та проведенні скринінгових обстежень, що дозволяє діагностувати пухлину на ранній стадії, коли ще немає симптомів хвороби. Раннє виявлення безсимптомного раку і його своєчасне лікування є запорукою одужання. .

Ще недавно онкологічний діагноз звучав як вирок. Сьогодні ж сучасна онкологія дозволяє досягнути майже 100% одужання, але за однієї умови – на ранніх стадіях захворювання!

Серед останніх новацій в обстеженні та лікуванні онкохворих Андрій РУСИН відзначив сучасний спіральний компьютерний томограф, який використовується не тільки для діагностичних, але й для лікувальних процедур, зокрема в плануванні променевої терапії та пункційної біопсії під КТ.

Вже найближчим часом в області буде розпочато лікування хворих на рак щитоподібної залози методом радіойод-терапії. Замість оперативного втручання пацієнту достатньо випити пігулку або розчин з радіоактивним йодом і показники нормалізуються протягом одного-двох місяців, і людина не потребує операції. Причому, окрім злоясних процесів у щитоподібній залозі. Цим методом можна лікувати і тіреотоксикози – захворювання, при яких залоза виділяє гормони в надлишковій кількості. Донедавна наші краяни були вимушені їздити на таке лікування до Львова або Київа.

Також Андрій РУСИН розповів, що в найближчих планах встановлення низькенергійного, а згодом й високоенергійного лінійного прискорювача для проведення променевої терапії.

Як зауважив Андрій РУСИН протоколи та схеми лікування раку, які застосовуються в обласному онкоспансері, ідентичні європейським. На озброєнні закарпатських онкологів сучасна апаратура для діагностики: компьютерний томограф, ультразвукові, ендоскопічні, рентгенологічний цифровий та мамографічний апарати.

В онкодиспансері проводяться дослідження онкомаркерів, імуногістохімічні та радіоізотопні дослідження. Клінічна лабораторія оснащена сучасним автоматичним обладнанням для проведення загально клінічних, біохімічних досліджень. Фактично весь спектр діагностичних та лікувальних послуг, які скеровані на подолання хвороби, можна отримати не виїзджаючи за межі області.

https://zakarpatpost.net