На Прикарпатті викрили шахраїв, що “потрошили” банківські рахунки закарпатців

Працівники сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Івано-Франківській області викрили шахраїв, які займалися зняттям коштів із банківських рахунків громадян на території Івано-Франків­ської, Тернопільської, Закарпатської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Оперативники затримали аферистів на гарячому біля одного з банкоматів у Снятині, коли ті саме реалізовували свою злочинну схему. Зловмисниками виявилися четверо молодих жителів Івано-Франків­щини. Один із них раніше працював у філії одного з банків, а звільнившись звідти, прихопив із собою конфіденційну інформацію про клієнтів.

«Колишній 27-річний працівник банку незаконно здобув банківську базу, в якій бу­ли номери карток і мобільних телефонів клієнтів, – розповідає начальник сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Івано-Фран­ківській області полковник міліції Андрій Рогалевич. – До речі, його звільнили з роботи за те, що без відома клієнта він оформив на нього кредит, а кошти привласнив. Шахраї телефонували потерпілим, представлялися працівниками головного офісу банку й розповідали, начебто банк встановив новий термін активації карток і кодів, тому клієнту надіслали есемеску з таємним паролем із чотирьох цифр. Аферисти виманювали в людей цей пароль і пін-код кредитної карти і таким чином знімали кошти. Під час затримання в одного зі злочинців вилучили ноутбук із базою даних, а також роздрукований текст інструкції, як слід розмовляти з майбутньою жертвою.

Задокументовано 23 епізоди по Івано-Франківській області, але це далеко не всі потерпілі. Ми припускаємо, що їх близько ста. Сума викрадених коштів – понад 40 тисяч гривень. Маємо інформацію, що серед потерпілих є жителі Тернопільської, Закарпатської, Чернівецької, Хмельницької та інших областей».

Андрій Рогалевич розповів, що коли оперативники вилучили в злочинців базу даних, то побачили позначки навпроти прізвищ клієнтів банку. Так аферисти позначали тих, кому телефонували з пропозицією видати коди. Працівники сектору боротьби з кіберзлочинністю телефонують цим людям, щоб вони перевірили свої рахунки. Що цікаво: всі потерпілі – жінки, переважно вчителі та медичні працівники. Деякі люди, виявивши зникнення коштів з рахунків, зверталися до служби безпеки банку. Тепер працівники міліції намагаються дізнатися, куди злочинці витратили гроші, щоб відшкодувати збитки.

«Люди повинні зрозуміти, що коли їм телефонують і просять назвати таємний пароль і пін-код картки, то це шахраї, – продовжує Рогалевич. – Хотів би попередити громадян, щоб вони не вірили таким запевненням. Якщо ж людина постраждала через аферистів, необхідно звернутися в міліцію – буде відкрите криміналь­не провадження. До речі, встановлено, що деякі клієнти банку в телефонній розмові з шахраями відмовлялися повідомляти коди. Було й таке, що зловмисники обдурювали одне одного. Знімали з картки, наприклад, дві з половиною тисячі гривень, а казали спільникам, що лише триста. В соціальних мережах ми натрапили на фотографії учасників цієї групи, що розважаються, очевидно, після вдалої оборудки. Перевірили й виявилося, що якраз напередодні вони зняли значну суму з карток клієнтів банку».

Слідче управління УМВС України в Івано-Фран­ківській області відкрило кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій із використанням елек­тронно-обчислювальної техніки. Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Ігор Голинський, “Іменем закону”