Делегація з Закарпаття відвідала чеську Височину

Наприкінці минулого тижня офіційна делегація від Закарпаття на запрошення гетьмана краю Їржі Бєгоунека відвідала Височину Чеської Республіки.

У складі делегації – заступник голови облради Андрій Сербайло, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, виконавчий директор благодійного фонду «Віза» Володимир Чубірко, Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл, голови райрад Великоберезнянщини – Василь Канюк та Свалявщини Іван Гартавел, депутат облради Василь Федурцьо та інші.

У рамках візиту делегація зустрілася із перший заступником гетьманом краю Височина Владіміром Новтним, сенатором парламенту Мілошом Вистричілом та крайовими депутатами, з якими предметно обговорено питання подальшої співпраці та реалізації спільних проектів у різних напрямках господарювання. Було відзначено, що за шість років партнерства майже у всіх районах нашого краю було реалізовано 25 спільних інвестиційних проектів загальною вартістю понад 16 мільйонів гривень. Для цього було створено міжнародний благодійний фонд «ВіЗа», через який здійснюється їх фінансування. Реконструювали дитсадки, школи, лікарні, центри соціальної реабілітації. Минулого року на співпрацю із Закарпаттям завдяки домовленостям голови облради Івана Балоги та гетьмана краю Їржі Бєгоунека у бюджеті краю Височина було виділено 5 мільйонів чеських крон. Було співфінансовано 10 проектів. Серед них – добудова дитсадка у Великій Копані, заміна даху Лазещинської школи, заміна вікон у Свалявській школі, Родниківському дитсадку та головному корпусі УжНУ, розпочато капремонт дитсадка у Скотарському, реконструкцію в амбулаторіях сіл Липовець та Бене. У Богдані зведено центр соціального захисту та дозвілля для малозабезпечених дітей. Також в обласному центрі розпочато реконструкцію сквера Т.Г. Масарика.

У ході візиту домовлено, що наприкінці лютого гетьман Височини Їржі Бєгоунек відвідає Закарпаття для остаточного узгодження програми подальшого співробітництва на цей рік. І надалі продовжаться реконструкції в школах та дитсадках.

Сенатор Мілош Вистричіл повідомив, що і в новому чеському парламенті створюється Клуб друзів Закарпаття. Серед головних планів цього клубу – відкриття в Ужгороді консульства Чеської Республіки та реалізація інших спільних проектів. Восени чеські парламентарі планують відвідати наш край.

Андрій Сербайло від імені закарпатської делегації подякував керівництву Височини та крайовим депутатам за щирий і теплий прийом та зазначив, що співробітництво, яке ґрунтується на взаємоповазі, повинно поглиблюватись.

Опісля офіційної зустрічі закарпатська делегація відвідала спілку дошкільних закладів Їглави «Мозаїка». Ця установа об’єднує 18 дитсадків, в яких працює 56 груп, виховується 1338 діток. В цій мережі працює 109 педагогів. Як повідомила керівник «Мозаїки» Ярміла Бучкова в Чехії дошкільна освіта для діток з п‘яти років є обов’язковою. Батьки сплачують щомісяця за перебування малечі в дитсадку майже 500 гривень. Щороку з місцевого бюджету на утримання однієї дитини в дитсадку виділяється понад 20 тисяч гривень. Для підростаючого покоління забезпечені всі умови для навчально-виховного процесу – працюють логопеди, діток навчають іноземній мови, діють різноманітні гуртки. Чимало дитсадків обладнані навіть спеціальними саунами для малечі.

Відтак у рамках програми перебування наша делегація побувала на сміттєпереробному заводі підприємства «АСА-груп». Це одна з найбільших компаній, яка займається переробкою відходів у восьми країнах Східній Європі. В структурі працює майже 5 тисяч працівників в 8 Європейських країнах. В чеській Їглаві «АСА-груп» почала працювати чотири роки тому. Було збудовано завод з експлуатації сортувальних ліній з переробки вторинної сировини. Будівля знаходиться в промисловій зоні міст. Завод переробляє майже 8 тисяч тонн відходів в рік з Їглави та прилеглих муніципалітетів. Тут працюють сортувальні лінії, на яких відбирають для переробки папір та поліетилен.

В суботу закарпатська делегація відвідала чемпіонат світу з біатлону, що проходив в Новому Місті на Мораві. Тут відбулася зустріч з сенаторами Чеського парламенту та гетьманом краю Їржі Бєгоунеком. Опісля делегація переглянула змагання біатлоністів. Нагадаємо, що в суботу спортсмени з України здобули медалі – Олена Підгрушна – стала чемпіонкою світу в спринті, а Віта Семеренко – бронзовою медалісткою .

 Прес-служба Закарпатської облради