Закарпаття: Інвесторам — зелене світло

У вівторок, 12 лютого, під головуванням керівника краю Олександра Ледиди відбулась нарада щодо стану інвестиційної діяльності – проблеми спільно вирішували органи влади та підприємці.

Зокрема, у заході взяли участь заступник голови обласної адміністрації Володимир Приходько, начальник Чопської митниці Олександр Похилько, перший заступник голови обласної ДПС Тетяна Шаповалова.

Сьогодні Закарпаття посідає друге місце за кількістю підприємств з іноземними інвестиціями, попереду – тільки столиця країни. Наразі в краї працює майже 900 таких фірм та компаній. Левова частка – у промисловому секторі. Минулоріч в економіку області вкладено 59 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, це в 1,9 рази більше порівняно з 2011-м роком.
Такі зустрічі відбуваються в рамках традиційного діалогу між владою та бізнесменами – представники державних структур роз’яснюють підприємцям законодавчі новації та норми, відповідають на питання бізнесменів.

Так, начальник Чопської митниці Олександр Похилько розповів: минулоріч Чопська митниця направила до зведеного бюджету майже 1,5 млрд. грн., і наголосив: митники готові йти назустріч інвесторам у вирішенні проблемних питань стосовно роботи кордону.

Перший заступник голови обласної Державної податкової служби Тетяна Шаповалова повідомила, що у 2012-му на розрахункові рахунки відшкодовано 395 млн. грн. податку на додану вартість, а це на понад 100 мільйонів більше, ніж у 2011 році.

Директор заводу «Флекстронікс» Тарас Петрина висловив думку, що впродовж останніх двох років умови праці інвесторів в області стали комфортнішими:

– Хочу подякувати митникам за роботу, з огляду на впровадження нового митного кодексу: усі новації були зрозумілими для нас. Завдяки толерантності працівників кордону ми не відчули незручностей. Ну і, безперечно – без вчасного відшкодування ПДВ робота жодного потужного інвестора не була б можливою. Тож на сьогодні можу впевнено сказати: діалог між владою та бізнесом таки налагоджений.

Очільник області Олександр Ледида звернувся до підприємців:

– У разі виникнення проблем щодо роботи будь-якої обласної структури, незручностей, котрі заважають роботі інвестора, можете сміливо звертатись особисто до мене. Це питання принципове. Адже від інвестицій напряму залежить соціально-економічний розвиток Закарпаття.

Також голова облдержадміністрації доручив підготувати пропозиції щодо покращення умов роботи підприємств з іноземними інвестиціями в краї. Тут враховуватимуть, у першу чергу, думку самих бізнесменів. Звернення направлять до Прем’єр-міністра України та профільних міністерств.

Прес-центр ОДА