Через «зайві» 5 тонн товару митники конфіскували весь вантаж

У міжнародному пункті пропуску «Ужгород» інспектори оперативного відділу СБК та ПМП Чопської митниці під час оформлення вантажівки на кордоні виявили недостовірні відомості щодо ваги товару, які спричинили б недобори митних перерахувань до бюджету.

Згідно з поданими українським водієм товаросупровідними документами, до однієї з львівських фірм з Китаю направлялися 1948 коробок з товаром «хомути металеві”, вагою 19 тонн. І хоча вантажівка прибула на українсько-словацький кордон із непошкодженим митним забезпеченням (пломбою) митних органів Польщі, чопські інспектори під час зважування, виявили перевищення ваги товару на 4,8 тонн.

Довелося вивантажити увесь товар, аби з’ясувати причину невідповідності задекларованих даних. Кількість коробок із зазначеним товаром співпала, але вага становила майже 24 тонни. Тож відповідно сума митних платежів, які необхідно було б сплатити при фактичній вазі, складає 57,7 тисяч гривень, а не 46 тисяч, як планували ділки.

Чопська митниця направила запит до української фірми-отримувача, яка зазначила, що відповідальною особою за роботу з митними органами та за оформлення товаросупровідних документів китайської фірми відправника – є заступник гендиректора.

Тож, за подані недостовірних даних щодо ваги товару, відносно китайського керівника складено протокол за статтею 483 ч.1.МКУ про порушення митних правил. Вантаж, вартістю майже 180 тисяч гривень вилучено до рішення суду, повідомила  прес-секретар Чопської митниці Вікторія Сенгетовська.