У Мукачеві перевірили заклади профтехосвіти

У середу, 13 лютого, заступник голови обласної державної адміністрації Іван Качур та директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Маріанна Кляп проінспектували умови, в яких навчаються учні двох професійно-технічних закладів освіти Мукачева.

Перший об’єкт перевірки – Мукачівський професійний ліцей сфери послуг. Тут сьогодні здобувають освіту 409 учнів (заклад розрахований на 720). У ліцеї готують майбутніх швачок, продавців, перукарів, кондитерів. Як розповіла директор освітнього закладу Марія Трощак, більшість випускників після завершення навчання працюють за спеціальністю, частина – вступають у вищі навчальні заклади. Недоліком навчального процесу самі учні вважають застаріле обладнання – влаштовуючись на роботу, доводиться вчитися працювати на більш сучасній техніці, швейних машинках, касових апаратах тощо.

З подібними проблемами зіштовхуються учні і в державному навчальному закладі «Мукачівський професійний ліцей». Хоча устаткування, на якому проводять свої практичні заняття учні, більш сучасне, та це не завжди дозволяє набути того рівня навичок, якого вимагають роботодавці.

– Робітничі професії сьогодні дуже затребувані. Тому ми повинні готувати таких фахівців, котрі, влаштувавшись на роботу, будуть якісно її виконувати. Для цього потрібно покращити матеріально-технічне забезпечення закладів, організувати навчання таким чином, щоб діти на практиці здобували ті знання та навички, котрі застосовуватимуть у подальшій роботі, – наголосив Іван Качур.

Вже у понеділок відбудеться засідання Координаційної ради при голові облдержадміністрації з питань професійно-технічної освіти, під час якого (за результатами перевірки) будуть внесені доповнення до програми розвитку закладів профтехосвіти краю.

Прес-центр ОДА