Торік на Рахівщині неповнолітні вчинили 12 злочинів

Проблема правопорушень, скоєних неповнолітніми, залишається однією з найболючіших в українському суспільстві.

Над пошуком шляхів її вирішення працює широке коло фахівців різних галузей, а органи внутрішніх справ можна назвати центральною ланкою у реалізації зусиль державних органів і громади, спрямованих на боротьбу з правопорушеннями неповнолітніх.

-Торік на Рахівщині зменшився ріст злочинності серед неповнолітніх,–каже начальник Рахівського РВ УМВС Павло Басараба. –В районі зафіксовано 12 злочинів цієї категорії, що на 25 менше, ніж у 2011 році. Складено 27 протоколів на дітей-порушників та 46–на батьків за неналежне виконання своїх обов’язків.

З метою профілактики правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, начальник кримінальної міліції у справах дітей райвідділу Олександр Паламарчук постійно бере участь у зустрічах, „круглих столах” з службою у справах дітей, освітянами тощо. Минулоріч працівники служби провели 67 виступів і відкритих уроків у школах на теми: «Згубний вплив наркотиків та алкоголю у неповнолітньому середовищі», «Вчинення злочинів та правопорушень неповнолітніми та їх відповідальність», «Вчинення насильства в сім’ї», «Правила поведінки учнів» тощо.

Стан злочинності неповнолітніх залежить не тільки від якості профілактичної діяльності. На правопорушення серед дітей і підлітків специфічно впливають демографічні, психолого-побутові чинники. Найбільше турбують міліцію дитячі крадіжки. Так, у жовтні минулого року одинадцятикласник, котрий проживає разом з мамою, батьком, сімома сестрами і братом в одній кімнаті дерев’яного будинку, шляхом злому навісного замка на вхідних дверях проник до оселі 86-річної односельчанки, звідки викрав три вовняні ліжники та дві каструлі. Після затримання розповів, що планував віднести викрадені речі до хліва, аби там спати й тимчасово проживати…

Украденими ліжниками хлопчина мав намір вкривати на ніч своїх сестер і найменшого братика… У крадіжці школяр зізнався, добровільно повернув крадене власниці, розкаявся у скоєному і обіцяв у майбутньому такого більше не робити. Тим не менше, хлопцеві пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України (крадіжка з проникненням у приміщення).

Найчастіше неповнолітні злодюжки крадуть продукти харчування. Нещодавно у Великому Бичкові до одного з барів шляхом розбиття скла на дверях проникли троє четвертокласників і одна шестикласниця. Діти викрали з магазину чіпси, сухарики, солодощі. Слідчо-оперативна група, яка виїхала на місце злочину, одразу запідозрила у скоєному дітей, й того ж дня затримала малолітніх злодюжок, котрі зізналися у правопорушенні. Їхніх батьків буде притягнуто до відповідальності.

-Наш обов’язок – здійснювати профілактику та вирішувати проблеми злочинності неповнолітніх, адже діти – це майбутнє держави. Тому правоохоронці Рахівщини й надалі будуть працювати не тільки над розкриттям дитячих злочинів, а й у межах своєї компетенції та у співпраці з іншими службами й громадськістю – виявляти та усувати причини й умови, які цьому сприяють, –запевнив Павло Басараба.
Джерело: Олеся ЧАЙКОВСЬКА, Рахівський РВ УМВС