Через фальшиві документи, BMW 530 XD опинилася на складі Чопської митниці

На митному посту «Дякове» та «Лужанка» чопські інспектори задокументували два порушення митного законодавства на 222 тисячі гривень -за недостовірні відомості вантажу та підроблені документи на автомобіль марки «BMW 530 XD».

У першому випадку, водій вантажівки, прямуючи із м.Суми до Румунії, під час проходження митного контролю на українсько-румунському кордоні надав товаросупровідні документи на «продукти переробки давальницької сировини». В основному цей товар складався із заготівок для взуття з текстильних, синтетичних матеріалів та натуральної шкіри.  Експортну декларацію на зазначений вантаж оформляла декларант у Сумах.

Проте, митники провели ретельну перевірку товару, повістю його вивантажили і встановили невідповідність заявленого у митній декларації та вказаного у товаросупровідних документах товарів з фактичною їх кількістю та найменуванням. Тобто  виявлено ознаки, які свідчать про вивезення з території України значно більшої кількості зазначених товарів з порушенням митного законодавства.

Так, окрім заявлених частини пар «заготівки верхньої частини взуття», були виявлені ще «зайвих» 1260 пар. А серед продуктів переробки давальницької сировини, зокрема, чоловічого взуття з гуми та верхом з натуральної шкіри, виявлено додаткових 209 пар різних артикулів.

Загальна вартість не задекларованого за встановленою формою товару становить понад 126 тис.грн. Перед наданням до оформлення митної декларації, декларант має скористатися правом, передбаченим ст. 266 Митним кодексом України, здійснити фізичний огляд товарів для перевірки їх відповідності опису, зазначеному у товаросупровідних документах.

Таким чином,  за надання митному органу недостовірних відомостей  про товари, які підлягають обов’язковому декларуванню, відносно декларанта складено протокол про порушення митних правил за статтею 472 МКУ. Товар вилучено до рішення суду.

У другому випадку, 35-річний румун намагався «проскочити» митний контроль на легковому автомобілі «BMW 530 XD» з фальшивим дорученням, скориставшись спрощеними митними процедурами у «зеленому коридорі».

Під час проходження митного контролю водій надав доручення на право користування та розпорядження автівкою від 07.02.2013 року, видане та засвідчене італійським нотаріусом. Проте в оперативників виникли підозри щодо достовірності доручення на право користуванням та розпорядженням даним легковиком. Згодом, служба боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Чопської митниці отримала офіційну відповідь від нотаріальної контори Італії, де чітко зазначено, що  підпис та відтиск печатки нотаріуса підроблені, оскільки той припинив свою діяльність ще у 2011 році.

Як зізнався румун, усі документи на «німця» йому передав один знайомий у Словенії, який і домовився з представником італійської фірми про надання доручення у тимчасове користування «BMW 530 XD».

Тож, за статтею 483 частиною 1 Митного кодексу відносно громадянина Румунії складено протокол за надання митному органу підроблених документів на транспортний засіб. «Лівий» «BMW 530 XD», вартістю 96 тисяч гривень, вилучено до рішення суду, повідомила «НЕДІЛІ» Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці.

http://nedilya.net