Конфісковані товари та штрафні санкції за правопорушення на кордоні збільшили надходження до бюджету

Як зазначають фахівці служби боротьби з контрабандою та порушень митних правил Чопської митниці, зміни в митному законодавстві, які вже діють рік, і якими декриміналізовано так звану товарну контрабанду, підвищили рівень фінансової відповідальності за правопорушення. Зокрема, за ввезення або вивезення товарів з приховуванням від митного контролю.

 

Такі протиправні діяння тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків їх вартості та обов’язкову конфіскацію. А також – конфіскацію товарів із спеціально виготовленими сховищами та транспортних засобів, що використовувалися для переміщення товарів через митний кордон України. У разі виявлення правопорушення, через суд приймається адміністративне рішення, товар конфіскується, а на правопорушника накладається штраф.

За 2012 рік чопські митники задокументували 310 справ про порушення митних правил на суму 43,4 млн.грн., в яких фігурували товари з приховуванням від митного контролю. За 125 справами про ПМП вилучено транспортні засоби на 11,1 млн.грн. Рішеннями судових інстанцій за 187 справами, заведених митницею, конфісковано на користь держави незаконних товарів на суму 13,3 млн.грн. На 3,2 млн.грн. конфісковано у порушників кордону транспортні засоби, які використовувалися саме для незаконного переміщення та приховування різних предметів.

З початку 2013 року чопські митники задокументували 487 справ про порушення митних правил на суму понад 9 млн.грн., з яких 38 протоколів на 8,4 млн.грн. вилучені товари, приховані від митного контролю. За 16 справ про ПМП вилучено транспортні засоби на 2,1 млн.грн. За рішеннями суду конфісковано у порушників кордону транспортні засоби на 674 тис.грн., які використовувалися саме для незаконного переміщення та приховування різних предметів.

Що стосується кримінальної відповідальності, то на сьогодні злочином вважається – переміщення через митний кордон України культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів, а ще – «модних» останнім часом спецтехзасобів негласного отримання інформації – «підслушок». У 2012 році митники склали 47 протоколів про ПМП за незаконне переміщення зброї, боєприпасів та інших спецзасобів,  436 справ відносно наркотичних та психотропних речовин.

Станом на 19.02.13 чопські митники склали 21 протокол про ПМП за незаконне переміщення наркотичних та психотропних речовин, 2 справи відносно зброї, боєприпасів та інших спецзасобів. До правоохоронних органів направлено 42 повідомлення про протиправні діяння за ознаками злочину у відповідності до статей Кримінального кодексу України. А також запроваджено 3  протоколи про порушення митних правил на загальну суму 7,3 млн.грн., у яких вартість товарів складає понад 573,5 тис. грн.

Торік порушено 16 кримінальних справ про контрабанду на суму 4,8 млн.грн. А також запроваджено 2805  протоколів про порушення митних правил на 64 млн.грн.

Тож, минулорічні новації суттєво збільшили надходження до бюджету за рахунок вартості конфіскованих товарів та штрафів, повідомила газеті “НЕДІЛЯ” Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці.

http://nedilya.net