В закарпатські ліси хочуть повернути безлад

Ще свіжі в пам‘яті історії про масове нищення лісів в Україні, фотографії лисих Карпатських схилів усипаних поваленими деревами. Роками в лісах з перемінним успіхом намагалися наводити лад. Долю лісів, що згідно Конституції належать народу, вирішували то місцеві адміністрації, то різного роду комісії. До певного часу рубати ліс міг хто завгодно і як завгодно. Часто-густо ці «рубаки» лишали після себе понищені безплідні території.
Потім були і мораторії на суцільні рубки, і заборони експорту необробленої деревини на різних рівнях, і різного роду державні та міжнародні програми по збереженню лісів. Одним словом держава хоч остаточно і не навела ще порядок в лісах, але цю сферу більш-менш систематизувала.

В 2006 році було внесено зміни до Лісового кодексу, якими в т.ч. закріплювалося виключне право на лісозаготівлю за постійними лісокористувачами. Рубки лісу можуть проводити тільки власники лісу і постійні лісокористувачі. Ну ніяк не підставиш під сумнів доцільність цієї норми. Хто ліси саджає та доглядає, той і вирішує що й де вирубувати.
Іншого способу не придумаєш, ніякими законами і санкціями не заставиш людей, які прийшли в ліс на якийсь обмежений час, дбати про майбутнє цього лісу. Не навчилися ще ми між сьогоденною вигодою і майбутнім наших дітей обирати останнє.

Ще не заросли лісом повирубувані Карпатські схили, як вже з‘явилися бажаючі знов повернути безлад в ліси.

19 лютого 2013 року Народний депутат від «Батьківщини» Віталій Немілостівий вносить законопроект про внесення змін до Лісового кодексу України. Цим проектом В.Немілостівий пропонує знову надати тимчасовим лісокористувачам право на заготівлю лісу і виключити із Лісового кодексу норму про виключне право постійних лісокористувачів на лісозаготівлю.

Метою цього законопроекту визначено підвищення інвестиційної привабливості деревообробної галузі та відновлення рівних прав доступу до лісових ресурсів. Іншими словами після прийняття цього закону в ліси зможуть повернутися тимчасові управителі, єдиною метою яких буде отримання прибутку. І знову почнеться бездумне нищення лісів. А що залишиться нашими дітям?

Володимир Гласнер

https://zakarpatpost.net