«Митна брама» зачинена для недобросовісних громадян

Відносно трьох громадян – Австрії, Угорщини та України складено протоколи про порушення митних правил, за незаконне переміщення через кордон медпрепаратів наркотичної дії, прихованих від митного контролю продуктів харчування та тютюнових виробів в автомобілях.
У першому випадку, під час перевірки міжнародних поштових відправлень чопські митники виявили в одній із посилок серед особистих речей дві упаковки медпрепарату «Codidol retard 120 mg». Як з’ясувалося, 40 пігулок іноземного виробництва містять діючу речовину дигідрокодеїн, направлялися громадянкою Австрії з Відня до Києва.

Діюча речовина дигідрокодеїн (dihydrocodeinbitartrat) є наркотичним засобом, обіг якої обмежено згідно Постанови Кабміну України від 06.05.2000 № 770 „Про затвердження Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів”. Згідно Конвенції Всесвітнього поштового союзу, пересилання наркотичних і психотропних речовин у всіх категоріях міжнародних поштових відправлень забороняється.

Тож, за пересилання через митний кордон України в міжнародному поштовому відправленні медпрепаратів, які заборонені, відносно іноземки складено протокол за статтею 473 Митного кодексу України. Наркотичні пігулки вилучено.

У другому випадку, 53-річний угорець, який прямував до України на автомобілі марки «VOLKSWAGEN PASSAT VARIANT», під час митного контролю заперечував про наявність товарів та предметів, обмежених або заборонених до переміщення на митну територію нашої держави. Однак, коли інспектори провели перевірку транспортного засобу, то виявили приховані від митного контролю 37 кг продуктів харчування. Чоловік наївно сподівався, що приховавши сире свине м’ясо, запаковане в поліетиленові пакети, у багажний відсік автомобіля, під запасне колесо та під заднє сидіння салону, митники не знайдуть. Конструктивні ємності, в які іноземець приховав сире м’ясо, навіть не піддавалися розбиранню та монтажу, і легко було виявлено.

У пояснені угорець зазначив, що продукти харчування він приховав від митного контролю тому, що знав про їх обмеження для ввезення в Україну. Тож, за приховування від митного контролю продуктів харчування, відносно недобросовісного водія складено протокол про порушення митних правил за статтею 483 ч.1 Митного кодексу України.

В іншому випадку, наш співвітчизник, виїжджаючи з України до Угорщини, на митному посту «Тиса» під час проходження контролю опинився із «зеленого коридору» в «червоному» – для проведення поглибленого огляду свого автомобіля марки «Seat Altea». Хоча під час усного опитування українець стійко заявляв, що переміщує виключно особисті речі, та заперечував про наявність будь-яких інших товарів, в тому числі прихованих від митного контролю, в легковику було виявлено конструктивні порожнини, «нашпиговані» 408 пачками сигарет.

Після складення протоколу відносно водія за статтею 483 ч.1 МКУ, тютюнові вироби білоруського виробництва без акцизних марок торгової марки «Minsk 5 Superslims» та автомобіль, що використовувався для переміщення прихованого товару, вартістю понад 110 тисяч гривень, вилучено до рішення суду.

Нагадаємо, що санкції, які застосовуватимуться до порушників після рішення суду на користь держави, не втішні – конфіскація товарів з автомобілями та штраф у розмірі 100% від вартості предметів правопорушення, повідомила “НЕДІЛІ” Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці.

http://nedilya.net