Закарпатські митники вилучили набори діагностичних реагентів

«Зеленим коридором» на митному посту «Лужанка» громадянин України намагався безперешкодно завезти 349 наборів діагностичних реагентів іноземного виробництва в обхід митного законодавства.

Перетинаючи українсько-угорський кордон близько п’ятої години ранку на автомобілі, 46-річний підприємець з Івано-Франківщини самостійно обрав спрощений порядок проходження митного контролю – «зелений коридор». Проте інспектори вирішили перевірити вміст дорожніх валіз та впевнитися у правомірному перетині даного громадянина через кордон.

Більш ретельно оглянувши сумки з особистими речами водія, митники звернули увагу на їх чималеньку вагу. Як з’ясувалося, підприємливий чоловік напакував їх наборами діагностичних реагентів, загальна вага яких становила понад 85 кг. Не заявлені ані усно, ані письмово 89 шт наборів реагентів в асортименті торгової марки «DRG», 99 шт – марки «Dialab», 105 шт – наборів експрестестів для лабораторної діагностики в асортименті марки «Dialab» та 56 шт – наборів реагентів в асортименті марки «Cormay S.A.», вітчизняний підприємець завозив для власної лабораторії у м.Івано-Франківськ.

Тож, надавши митникам недостовірні відомості про товари, які обмежені до ввезення на територію України та в даній кількості підлягають обов’язковому письмовому декларуванню, а також порушивши встановлений порядок проходження спрощеного митного контролю, відносно громадянина складено протокол за статтями 471 та 472 МКУ. Тепер склад митниці слугуватиме вилученим медичним наборам до остаточного рішення суду.

Довідково: Згідно Постанови КМУ від 23.05.2012 р. №458 громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби і медичні препарати, які переміщуються в ручній поклажі та/або в супроводжуваному або несупрводжуваному багажі в кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу, а також згідно ПКМУ від 08.08.12 № 793 на територію України ввозяться зареєстровані в Україні лікарські засоби за наявності виданого їх виробником сертифіката якості – сертифіката аналізу або сертифіката серії (далі – сертифікат якості), який засвідчує відповідність лікарських засобів специфікації якості методів контролю якості лікарських засобів.

Джерело: Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці