ЄС підтримуватиме модернізацію газопроводу “Уренгой-Помари-Ужгород”

Україна залишається важливим транзитним партнером і Євросоюз буде продовжувати підтримувати модернізацію української газотранспортної системи.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів ЄС та України, прийнятій за підсумками саміту Україна-ЄС, який пройшов сьогодні у Брюсселі. Українську сторону представляв президент Віктор Янукович, європейську – президент Ради ЄС Херман ван Ромпей і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

“Лідери підтвердили, що Україна, як транзитна країна, залишається надійним партнером ЄС. Вони також підкреслили важливість газотранспортної системи України для транспортування газу до держав-членів ЄС. ЄС продовжуватиме свою підтримку модернізації української ГТС, як ключової частини європейської мережі і підтримувати Україну в інтенсифікації діалогу з міжнародними фінансовими інституціями для надання першої позики для реалізації першочергового проекту з транзиту газу “Реконструкція лінійних споруд газопроводу “Уренгой-Помари-Ужгород (перша лінія)”, – йдеться в заяві.

Сторони зауважили, що у цьому контексті будуть проведені спільні круглі столи високого рівня з метою просування розвитку регіонального ринку газу із залученням відповідних країн ЄС, фінансових інституцій та компаній.

Крім того, сторони зазначили, що недавні інвестиції європейських енергетичних компаній в Україну були оцінені як позитивний факт у контексті з’єднання України з європейським ринком.

“Лідери привітали прогрес України у виконанні зобов’язань відповідно до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та визнали необхідність подальших зусиль для виконання всіх зобов’язань”, – констатували керівники ЄС та України.

У цьому зв’язку відзначається, що сторони погодилися “і далі підтримувати Енергетичне співтовариство, засноване на принципах солідарності та взаємної вигоди”.

Вони також привітали повноцінну участь України в проведенні ядерних “стрес-тестів” у відповідності зі стандартами ЄС і сподіваються на якнайшвидше остаточне узгодження умов надання кредитів ЄБРР та Євроатому на модернізацію атомних електростанцій України.

gazeta.ua