Прокуратура просить застосувати до Павла Нагірного примусові заходи медичного характеру у психіатричному закладі

Беручи до уваги висновок експертів про захворювання підозрюваного Павла Нагірного на психічну хворобу, яка виключає можливість застосування покарання, Хустською прокуратурою, 22 лютого до суду надіслано клопотання про застосування до нього примусових заходів медичного характеру у вигляді тимчасового поміщення до психіатричного закладу із посиленим наглядом згідно положень глави 39 Кримінального процесуального кодексу. 

Важливо, що перебування у лікувальному закладі не звільняє особу від кримінальної відповідальності.
Тому, в разі видужання Павла Нагірного, коли потреба в застосуванні примусових заходів медичного характеру відпаде, суд постановить ухвалу про закриття кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, що в подальшому згідно ст. 515 Кримінального процесуального кодексу України є підставою для проведення досудового розслідування чи судового провадження в загальному порядку. Слід зазначити, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності у даному випадку складає 10 років.
Таким чином, після надання висновку лікарями про припинення застосування примусових заходів медичного характеру стосовно Нагірного буде здійснено кримінальне провадження в загальному порядку, та в подальшому прийнято рішення про надіслання до суду обвинувального акту для притягнення до відповідальності за вчинене згідно Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що 28 січня 2013 року слідчому судді Хустського районного суду було подано клопотання про надання дозволу для направлення підозрюваного Павла Нагірного до Київського міського центру судово-психіатричних експертиз для проведення повторної стаціонарної судово-медичної експертизи.

Проте, дане клопотання судом відхилено за відсутністю підстав, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України, для проведення такої експертизи. Зокрема, судом зазначено, що попередня експертиза виконана судово-психіатричною експертною комісією державної установи, члени комісії мають стаж роботи від 2-х до 28-років, всі попереджені про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиву дачу висновку.
Ухвала суду була оскаржена прокурором та потерпілими в апеляційному порядку. Однак, Апеляційний суд Закарпатської області своєю ухвалою відхилив апеляцію.

Таким чином, після свого одужання Павло Нагірний вимушений буде постати перед судом, повідомили “НЕДІЛІ” у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

http://nedilya.net