В УжНУ створять науковий парк і відкриють дві нові спеціальності

На Закарпатті оприлюднили результати транскордонного проекту, у реалізації якого брали участь науковці Ужгородського національного університету, студенти та представники виробничої сфери з угорської та української сторони. Проект має назву «Створення транскордонних центрів з інвестицій, інновацій та трансферу технологій».

Заключна конференція відбулася в Ужгороді за участі українських та угорських спеціалістів.

Керівником проекту від України є Василь Матій, директор Закарпатського регіонального центру інвестицій та розвитку. Він координував роботу доповідачів й під час конференції. Про результати співпраці, перші кроки реалізації також розповідали представники місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування України та Угорщини, експерти, науковці.

Закарпаття готове до співпраці з іншими країнами у подібних проектах, вважає Василь Цап, начальник управління інвестиційної діяльності та зовнішньоекономічних зв’язків Закарпатської ОДА. Наразі фахівці виокремлюють чимало цілей розвитку нашої області, затверджених у 2006 році. Щороку на Закарпатті проводять Дні добросусідства. З іноземними інвесторами співпрацюють майже 900 підприємств. З кожним роком спостерігається тенденція збільшення кількості партнерів. Серед географії країн Китай, Росія, Чехія, Угорщина, Білорусь, Німеччина.

Доповідачі з Угорщини також наголосили на важливості проекту, що тривав 29, 5 місяців. Фінансові ресурси становили 334 тисячі євро. Діяльність включала опрацювання кількох тем, розвиток інфраструктури, опитування, аналіз аудиторії. 25 експертів провели 6 тренінгів для працівників підприємств. Учасникам видадуть сертифікати за результатами навчання. Також на Закарпатті розпочали роботу інвестиційні офіси, які сприятимуть пошуку бізнес-партнерів. У планах також – організація конференцій і семінарів, розповсюдження джерел фінансування по обидві сторони кордону.

Україна сьогодні є найбільшим стратегічним партнером Угорщини, розповів мер міста Загонь. Ужгород, Чоп і Загонь є містами-побратимами. Їх пов’язують культурні, спортивні відносини, тож спільні проекти, без сумніву, корисні.

Навчання за програмою транскордонного співробітництва Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія 2007-2013 “Створення транскордонних центрів з інвестицій, інновацій та трансферу технологій” проводили в Україні та Угорщині. У проведенні тренінгів брали участь викладачі УжНУ – Слава Світлана Степанівна та Машкара-Чокнадій Вікторія Василівна.

Відповідно до Закону України «Про наукові парки» на базі університету створять науковий парк. Наразі в університеті активно проводяться відповідні роботи для організації цього підрозділу. Також на базі УжНУ створять центр з інвестицій, інновацій та трансферу технологій.

Ці питання висвітлив під час презентації директор НДІ аналітичних засобів техніки УжНУ Йосип Головач. Він, спільно з науковим співробітником Валентиною Кормош є активними учасниками створення наукового парку в УжНУ. Наразі в університеті є чимало наукових розробок. Нараховується близько 40 різних технологій, готових до впровадження у дію. Завдяки науковому парку, можливість для реалізації отримують науковці, викладачі, аспіранти, студенти. «Це хороша фінансова підтримка й база для розвитку. Наука повинна переходити на самоокупність, адже фінансування з бюджету скорочується».

Проект створення наукового парку “Ужгородський національний університет” винесено на розгляд найближчої сесії Закарпатської обласної ради.

Завдяки транскордонній співпраці на базі Інституту економіки і міжнародних відносин УжНУ планують відкрити дві нові спеціальності: «Логістика» та «Інженерія інновацій».

Основна мета проекту «Створення транскордонних центрів з інвестицій, інновацій та трансферу технологій» — розвиток інноваційної діяльності, створення сприятливих умов на підприємствах, полегшення доступу до європейських технологій, можливість наукової реалізації на практиці. Представники обох сторін розраховують на заснування транскордонних центрів трансферу технологій в обох країнах, які надаватимуть послуги малим та середнім підприємствам, науковим та науково-дослідним організаціям, мешканцям прикордонних регіонів.

Ще один аналогічний проект, який наразі починається в університеті, має назву «Tempus» і спрямований на інноваційну діяльність УжНУ та підприємств. Спільно з університетом його реалізовують Києво-Могилянська академія, Харківський політехнічний інститут, два університети з Білорусі, партнери з Великобританії, Прибалтики. Оксана Берча, працівник у рамках проекту розповідає, що основна мета «Tempus» – трансфер знань між підприємствами і навчальними закладами: «Щоб викладачі знали практичні інновації, а підприємства у свою чергу використовували можливості університету у вирішенні нагальних питань». Проект розрахований і на коригування навчальних курсів, спрямування їх на практичне засвоєння знань.
Джерело: Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ