Закарпатські студенти та викладачі зустрілися з угорськими колегами

У рамках розвитку співпраці із зарубіжними партнерами у середу, 20 лютого 2013 року, відбулася зустріч представників факультету міжнародного бізнесу та міжнародного права ЗакДУ із керівництвом та викладачами Дебреценського університету. Зустріч двох деканів – проф. Бевзюка Є.В. та проф. Папп Клари відбувалася в теплій та дружній атмосфері, на що, мабуть вплинула наявність таких спільних рис, як адміністративна діяльність, історичний фах, сучасність поглядів та енергійність.

Про факультет гуманітарних наук Дебреценського університету слід зазначити, що він є дуже потужним, про що свідчить функціонування низки інститутів: Анло-Американістики, Германістики, Філософії, Угорської мови, Літератури та Культури, Педагогіки, Політології та Соціології, Психології, Славістики, та, звісно, Історії. Крім цього, у відомстві Папп Клари перебувають ще 6 окремо функціонуючих кафедр та 7 дослідницьких центрів.

У ході зустрічі було вирішено, що така співпраця повинна бути оформлена офіційним договором між факультетами Дебреценського університету та Ужгородського національного університету. Попередньо було узгоджено перелік пунктів співпраці: запровадження програм обміну між вишами щодо стажування та проходження практики студентами гуманітарних спеціальностей; спільна науково-пошукова діяльність, зокрема участь у конференціях, взаємне публікування наукових статей; надання взаємного доступу до бібліотечних, архівних та дослідницьких ресурсів; взаємне залучення викладацько-професорського складу до керування студентськими магістерськими роботами і т.ін. Підписання договору повинне відбутися у квітні/травні 2013 року.

Деканесса факультету гуманітарних наук Дебреценського університету проф. Папп Клара відзначила, що вкрай радіє можливості співпраці з інтегрованим університетом Закарпаття в його новому статусі та чекає нагоди розпочати заплановане.

Проф. Бевзюк Є.В., додав: «Ректор Ужгородського національного університету професор Ф.Г.Ващук, з огляду на євроінтеграційні прагнення України і особливе геополітичне розташування університету, особливу увагу приділяє співпраці з іншими зарубіжними вузами. Тому, наша співпраця з угорськими партнерами – це приємні клопоти для нас, але отримані результати відкриють як для наших студентів, так і для викладачів чудові перспективи для розвитку!».

Джерело: Сайт ЗакДУ