На кафедрі хірургічних дисциплін УжНУ новий професор

Для медиків УжНУ відкрили сучасний комп’ютерний клас на базі кафедри променевих методів діагностики, клінічної онкології, анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів.

Цей підрозділ Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки розташований в Ужгородській ЦМКЛ. Відтак оцінювати якість знань інтернів і підвищувати кваліфікацію лікарів стане легше. Робитимуть це за допомогою спеціальних тестів, передбачених програмою МООЗ України.

Навчальний варіант програми надало Міністерство охорони здоров’я. Ужгородські лікарі кажуть, що тести постійно оновлюються. Наразі закупили тільки найважливіші дисципліни, бо повний комплект дуже дорогий, ціна сягає мільйона гривень.

Протягом п’ятирічного навчання курсанти подають спеціальні папки, де охарактеризовано результати їхньої діяльності: сертифікати відвідувань і конференцій, статті, тематичні вдосконалення, публікації у виданнях. Для вищої категорії потрібно набрати 80 балів. Тож 10 комп’ютерів, придбаних за спонсорські кошти, допоможуть лікарям, інтернам і викладачам поєднувати теоретичні методи перевірки знань з тестуванням.

Сьогодні це перший надсучасний комп’ютерний клас, який відкрито за останні 12 років, зазначає Юрій Переста, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ. Усі комп’ютери підключені до wi-fi. Подібні приміщення, планують медики, з’являться на трьох кафедрах. До кінця року в Інституті післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки буде чотири комп’ютерні класи.

Щорічно кількість хворих на рак збільшується на 2-4 %. У групу ризику початкових етапів цієї хвороби найчастіше відносять 40-річних людей. Євген Готько, доктор медичних наук, завідувач кафедрою онкології Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки каже, що мета відкриття цього кабінету багатопрофільна. «Відкриття комп’ютерного класу допоможе вдосконалюватися лікарям, інтернам, спеціалістам, які досліджують онкозахворювання. Завдяки цьому ми зможемо краще викладати онкологічну науку».

Поєднання тестових методик з класичним оцінюванням знань сприятиме вдосконаленню інтернів й підвищенню кваліфікації лікарів, вважає ректор УжНУ Федір Ващук, доктор технічних наук, професор. «Треба віддати належне професору Євгену Готько. Він чітко розуміє, що без належної підготовки лікарів, без підвищення кваліфікації не можна бути хорошим спеціалістом. Вчитися потрібно впродовж усього життя. Комп’ютерний клас — вагомий внесок у підготовку фахівців, розвиток факультету, університету і кафедри. Кожен фахівець повинен володіти комп’ютерними технологіями, іноземною мовою, тож усе правильно і будемо підтримувати кафедри, які працюють у цьому напрямку».

Під час відкриття комп’ютерного класу Федір Ващук також відзначив завідувача кафедри хірургічних дисциплін Богдана Пацканя. Від 27 лютого 2013 року кандидат медичних наук одержує ще й звання професора.

Джерело: Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ