Ужгородські навчальні заклади вчать по-новому

На базі багатопрофільного ліцею «Лідер» — ЗОШ №20 Ужгорода під керівництвом методиста управління освіти Любові Попович відбулося спільне засідання міського методичного об’єднання вчителів перших класів та вихователів старших груп ДНЗ на тему «Активізація пізнавальної діяльності молодших школярів шляхом впровадження інтерактивних моделей, форм і методів організації навчальної та виховної роботи».

Його гостями були також слухачі курсів Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти під керівництвом методиста кабінету дошкільної та початкової освіти Наталії Гордуз. Мета зібрання – обмін досвідом задля подолання проблеми наступності між початковою ланкою школи та старшою групою дитячого садка в умовах впровадження нового державного стандарту початкової освіти. Директор ліцею Мар’ян Комарницький, вітаючи педагогів, сказав, що модернізація змісту початкової освіти та суспільні виклики, які стоять перед сучасною освітою загалом, вимагають від учителя постійного пошуку нових форм і методів роботи.

Учасники зібрання відвідали відкриті уроки в перших класах, на яких вчителі, вміло застосовуючи сучасні методики навчання, відкривали перед дітьми – учорашніми дошкільнятами – цікавий і захопливий світ таких складних предметів, як математика і природознавство. Учителька Надія Стегней за допомогою мультимедійної техніки провела віртуальну екскурсію видатними місцями Ужгорода, познайомила учнів з іменами славетних городян. Діти з радістю розповідали про вулицю, на якій живуть, про свої улюблені куточки відпочинку. Підсумком уроку на тему «Край, де я живу» став різнобарвний віночок із намальованими сердечками, яким діти на карті України обрамили Закарпатську область.

До уроку математики молодої вчительки Наталії Станкович у 1-Б класі гості ліцею виявили особливу зацікавленість, адже цей клас єдиний у нашій області здійснює навчання за науково-педагогічним проектом «Інтелект України». Його авторами є команда провідних вчених Харкова.

Сутність проекту полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями, а в набутті нею перш за все необхідних навичок роботи з інформацією, аналізу, гнучкого творчого мислення, самоконтролю та самооцінки, швидких реакцій, раціональної організації навчальної праці; розвитку пізнавальних процесів — сприйняття, пам’яті, мислення, уяви й уваги; розвитку якостей особистості школяра — цілеспрямованості, працелюбності, організованості, охайності, наполегливості, волі тощо.

Після успішного експерименту Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України з 2012 року рекомендувало закладам освіти впроваджувати в практику роботи науково-педагогічний проект «Інтелект України».

Учителі міста та слухачі курсів ЗІППО з цікавістю ознайомилися з особливостями організації навчально-виховного процесу в проектному класі. Додатково до загальношкільних предметів, програма яких спеціально адаптована, введені нові: «Навчаємося разом», на якому діти розвивають пам’ять за спеціальними методиками, вчаться працювати з інформацією, та предмет «Еврика», на якому учні розвивають творчі, винахідницькі якості, кмітливість, працюють над рішенням складних задач.

«Завдяки тому, що під час розробки й апробації програми проект мав медико-психолого-психіатричний супровід провідних вчених Інституту здоров’я школярів та підлітків Академії медичних наук України, – розповіла заступник директора ліцею Л.Гричка – розробникам вдалося побудувати програму так, щоб зберегти оптимальний баланс психофізичного стану дитини, не допускаючи, з одного боку, нервового перезбудження, а з іншого – втоми, втрати цікавості».

Результати першого року роботи за науково-педагогічним проектом «Інтелект України» будуть розглянуті вже у травні на засіданні науково-методичної ради управління освіти Ужгородської міської ради.

Джерело: Наталія Сатмарі, Газета “Новини Закарпаття”