В Ужгороді презентували книгу про національну свідомість населення України

Проректор Ужгородського національного університету, професор, к.с.н. Федір Шандор випустив новий підручник під назвою «Національна свідомість населення України: природа, структура та функції».

В Ужгороді презентували книгу про національну свідомість населення України

У монографії обґрунтовано концептуальне філософське бачення національної свідомості як різновиду свідомості соціальної спільноти, групи, що ґрунтується на уявленнях про соціальні вартості, норми, визначення для віднесення особистості до тієї чи іншої нації, тобто до спільноти національної. Це усвідомлення нацією свого єства, сутності, способу існування, державно-політичної і громадянсько-територіальної соборності, духовної єдності та історичної спорідненості та неповторності. Еволюція національної свідомості спонукає об’єктивне загострення потреби рефлексії з нагоди ключових екзистенціалів буття нації, спільності її історичної долі, специфіки геополітичних, культурних, історичних, соціальних, моральних, релігійних і т.п. чинників, на підставі яких здійснюється самоідентифікація.

Книга розрахована на науковців, викладачів, аспірантів та студентів, та всіх тих, хто цікавиться україністичною проблематикою, її філософським осмисленням.

Автор розкриває тему національної свідомості українців у п’яти розділах:

1. Національна свідомість як феномен духовної і праксеологічної дійсності – тут досліджується проблема визначення свідомості, адже вона постійно привертала увагу різних філософів та науковців, проаналізовано та порівняно їх дослідження та публікації;

2. Соціально-філософська інтерпретація структури національної свідомості: еволюційний дискурс – йдеться про головні чинники національної держави, дослідження складових національної свідомості, про національну свідомість як модернізовану систему духовних феноменів та їх утворень;

3. Модернізація консолідуючої і мобілізаційної функцій національної свідомості як теоретико-філософська і праксеологічна проблема – розповідається про ідеологію цивілізованого суспільства, про сам ідеологічний феномен та основні підходи до оцінок ідеології.

4. Національна свідомість як духовне підґрунтя виховної практики в сучасному українському суспільстві – у цьому розділі звертається увага на національну свідомість як засіб виховання особистості, особливості використання в контексті виховних практик у сучасному українському суспільстві;

5. Формування національної свідомості сучасної молоді засобами освіти і культури – автор розкриває проблеми формування національної свідомості, її формування для такої категорії населення, як молодь, освітню систему та виховання.

У ході роздумів Федір Шандор доходить висновків, що «традиційна освітня система орієнтована два шляхи у підготовці учнів до вибору цінностей життя»: перший, характерний для ранніх стадій онтогенезу, – це формування моральних звичок закріплення певних форм поведінки, розвиток моральних почуттів у ході стихійного нагромаджування морального досвіду – таким способом закріплюються елементарні правила й норми, створюються передумови для засвоєння складніших моральних вимог. Останні засвоюються іншим способом у ході самовиховання: спочатку довільно, під особистісним контролем, на противагу іншим бажанням, а надалі вже безпосередньо. Це і є другий шлях, на якому свідомо засвоєні моральні принципи, збагатившись відповідними переживаннями, стають мотивами вибору, тобто перетворюються в переконання особистості, які складають ідеальне підґрунтя її совісті.
Виховання національної свідомості у молоді найповніше відповідає потребам відродження України. Воно однаково стосується і українців, і представників інших народів, які проживають у нашій державі.

 Джерело:  Габріелла Руденко

www.mukachevo.net