Закарпатські яблука дегустували в Дніпропетровську

Про переваги та особливості вирощування стійких до хвороб сортів яблук можна було дізнатися у Дніпропетровську під час презентації, яку влаштували представники плодорозсадника ДП «Голланд Плант Україна», який успішно працює на Закарпатті.

Як зауважив його директор Рудольф Банатфі, серед країн Європи Україна має найкращі можливості для вирощування яблук. Враховуючи кліматичні умови та властивості ґрунту, для яблуневих садів придатна майже вся територія країни. Витрати на виробництво нижчі, ніж у Європі. Ринковий попит є і зберігатиметься ще довгий час. Варто врахувати, що найближча сусідня держава для експорту продукції – Росія. До того ж тільки в Україні існує дотаційна підтримка вітчизняного виробника. Усі ці переваги сприятимуть тому, щоб найближчі 10—15 років саме цей напрямок садівництва успішно розвивався.

В рамках програми «Клуб «Натуральне яблуко» плодорозсадник проводить нині серію презентацій з популяризації нових сортів в Україні. «Ринок майбутнього за нашими новими сортами яблук», — переконаний Сейчі Саболч, представник ДП «Голланд Плант Україна». Він каже, що мета компанії – надати можливість споживачу вживати безпечний, здоровий продукт. Нині плодорозсадник володіє виключними ліцензійними правами на 13 нових, стійких до хвороб сортів яблук, з яких вісім — абсолютно нові десертні сорти.

«Ми вивчили попит і пропозицію на ринку. Найперспективнішими, за нашою оцінкою, серед жовтих яблук сьогодні є сорти Луна, Сіріус, Оріон, серед червоних – Розелла, Ред Топаз, Рекарда, Ренора. За словами фахівців, у Європі більшою популярністю користується жовте яблуко. Україна поки що орієнтується на червоні плоди. Жовті використовують також у виробництві харчування для дітей.

Джерело: Вікторія Зінич, Газета “Новини Закарпаття”