Екологи Закарпаття спробують відбити бажання будувати малі ГЕС у Карпатах

Будівництво скандальних малих гідроелектростанцій (МГЕС) у Карпатах планується здійснити за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Угода про фінансування пілотного проекту такого будівництва вже підписана.

Зокрема, як повідомили у Національному екологічному центрі України (НЕЦУ), “зелені” активісти планують поцікавитися думкою європейських громадян-платників податків та домогтись відмови банку від фінансування проектів МГЕС у Карпатах.

Екологи уточнили, що ЄБРР підписав кредитний договір з ТОВ “Гідропауер” щодо будівництва двох МГЕС на річці Білий Черемош в Івано-Франківській області загальною потужністю 1,7 МВт. Загальна сума фінансування склала 3,8 млн. євро, з яких власник проекту виділяє 1,8 млн. євро, ЄБРР дає кредит на 10 років в розмірі 1,3 млн. євро, а Фонд чистих технологій (Clean Technology Fund) на 15 років – 0,7 млн. євро.

“Стало відомо про готовність ЄБРР підписати договір про фінансування малої ГЕС у с. Голошине. 18 грудня губернатор Івано-Франківщини Вишиванюк скасував власний мораторій на будівництво і “увімкнув зелене світло” ділкам. І ось вже 26 грудня договір з “Гідропауером” підписано”, – розповів заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк.

За його словами, підприємці хочуть нажитись на “зеленому тарифі”, через який держава куплятиме електроенергію з МГЕС втричі дорого, а при цьому навіть гроші на будівництво не витратити, отримавши їх від іноземних фондів.

“Про яке “належне громадське обговорення” може йтись, якщо на громадських слуханнях в лютому обговорили проект, що вже підписано? Чи не поспішили чиновники з українського офісу ЄБРР підписати в кінці року проект без обговорення?” – обурився у свою чергу Валентин Волошин, голова громадської ради при Держекоінспекції в Закарпатській області.

Як наслідок, екологічні організації планують домогтись відмови ЄБРР фінансувати МГЕС у Карпатах.

Нагадаємо, у 2012 році наміри будівництва МГЕС на гірських річках Карпатського регіону призвели до розгортання великого екологічного скандалу. Внаслідок масових виступів жителів гірських сіл, екологічних та туристичних організацій у багатьох містах України, в Івано-Франківській області призупинено будівництво всіх МГЕС, а у Закарпатській області рішенням суду скасовано плани спорудження ще 360 електростанцій.

Джерело:  Денис Тимошенко, gazeta.ua