Польща хоче захистити вовків від закарпатців

Через українських мисливців Польща буцім втрачає рідкісних вовків, занесених до Червоної книги, – такого листа скерували польські екологи в Київський еколого-культурний центр, Інститут зоології НАНУ та Мінекології України.

Щоб захистити своїх «червонокнижників», сусіди пропонують створити вздовж кордону охоронну зону. Вона мала б пролягти на території Львівської, Волинської та Закарпатської областей.

Українські фахівці про таку ініціативу знають, але опонують їй з вагомими аргументами. «На Львівщині достатня кількість вовків і вони завдають шкоди не тільки мисливському господарству, – зазначає перший заступник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень. – Так, у селі Спас Старосамбірського району сіроманці не лякаються заходити на подвір’я, від їх залізних щелеп загинув не один господарський пес. Тільки за січень-лютий вовки загризли у Національному природному парку «Сколівські Бескиди» 27 оленів».

І якщо не стримувати ріст популяції вовків, важко прогнозувати маштаби подібних збитків,

Польські екологи однак не журяться долею українських вовків. Їх ініціатива мала б захистити від винищення тих тварин, які забігають в Україну з території Польщі, і є занесені до Червоної книги.

Ярослав Целень на те відповідає: сумнівний ефект від 23-х кілометрів охоронної зони, адже вовк за добу може здолати і 50, і 60 км. Тим паче, що згадана територія співпадає з прикордонною зоною, а в ній відстріл вовків, принаймні легально, ніколи не проводився.

lviv.tv