Чопські митники з’ясовували, хто кращий

Щороку Чопська митниця проводить серед своїх працівників конкурс «Кращий за професією». Цього разу 40 фахових інспекторів продемонстрували журі досягнуті навики в роботі, зокрема, володіння митним законодавством та практичними знаннями, ділові якості, за що й отримали об’єктивну оцінку рівня своєї професійної майстерності.

У конкурсі взяли участь чотири команди по 10 інспекторів з різних митних постів та підрозділів, які майже 3 години майстерно вирішували 9 нелегких завдань. У кожній з команд були, як молоді інспектори, які довели, що за 2-3 роки опанували основні тонкощі нелегкої професії митника, так і досвідчені фахівці своєї справи.

Перші два завдання – експрес-опитування та тестування – полягали у швидкому надані правильних і повних відповідей на 30 питань з митного законодавства. Ведучий конкурсу – Зігмун Гадар, начальник відділу оргмитконтролю – навіть не встигав оголошувати до кінця питання, як учасники конкурсу змагалися, хто перший підніме руку для відповіді.

Третє завдання проводилося серед капітанів команд, які заздалегідь підготували один одному по 4 питання на визначення їх професійної підкованості. Серед чотирьох капітанів команд найбільш повні правильні відповіді озвучувала молодий фахівець Христина Герасимюк, яка працює на митному посту «Тиса» всього рік, а в митній системі неповні 4 роки.

Але прискіпливе журі ще й перевірило знання митників у правильності визначенні кодів різних товарів, у складені розпорядчих та службових документів, в оперативному вирішені заздалегідь змодельованої робочої ситуації з питань здійснення митного контролю та оформлення товарів, які переміщуються через митний кордон України різними видами транспорту.

Далі було ще цікавіше. У наступному завданні у складених заздалегідь протоколах про порушення митних правил за 5 хвилин потрібно було віднайти навмисно допущені там помилки. Потім, відповідно до отриманого ситуативного завдання, впродовж 15 хвилин інспектори повинні були якісно скласти протокол про порушення митних правил. Напруга зашкалювала, у командах між собою емоційно дискутували найобізнаніші і швидко приймали чіткі рішення.

Та родзинкою конкурсу все-таки були кінологи зі своїми службовими собаками, які за лічені хвилини виявляли у чотирьох автівках прихований псевдонаркотик. Тут свій професіоналізм довели Володимир Антоненко, Адальберт Липчей і Валерій Гаврилець зі своїми чотирилапими помічниками вівчарками, які до 2 хвилин безпомилково винюхали «схованки».

Не менш цікавим було змагання серед найкращих пошуковців, які продемонстрували кмітливість та досвідченість, аби швидко віднайти в транспортному засобі у найнедоступніших місцях за допомогою техзасобів приховані 5 предметів, які заборонені для переміщення через кордон. За 10 хвилин вони майже «розкурочили» автівки і понаходили у 2-3 тайниках «контрабанду».

За результатами проведеного конкурсу найбільше балів – 69 – набрала команда №1, капітан якої Анатолій Кугаївський отримав пальму першості як «Кращий за професією». Друге місце, всього на один бал менше, дісталося дружній команді №4, третє (63 бали) – команді №4. Переможці конкурсу відповідно до рішення комісії будуть матеріально заохочені.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці